Meditacija

Ahamkara mudra (gest, palac i spoljna strana kažiprsta)

EGO GEST (Ahamkara mudra)

Joga-gestovi-Ahamkara-mudraOvaj gest služi povećanju sigurnosti i samopoštovanja. On zapravo jača ego (ahamakara = ego, egoizam) i možda će te se zapitati šta će ova mudra u jogi kada joga teži da anulira ego. E, tu vam je “kvaka 22”. Da bi ego mogao da odumre mora prvo da sazri; da bi ste postali Niko – morate prvo biti Neko! Ova mudra takođe uklanja strah, stidljivost i osećaj nedovoljnosti.

Pran(a) mudra (gest, palac i domali i mali prst)

PRANA(A) GEST (Prana ili Pran mudra)

Joga-gestovi-Prana-mudraMnoga su imena te nevidljive energije koja prožima sve vidljivo. U raznim tradicijama naziva se različito (Ki, Či, Ruh, Duša, Sveti duh...) a na Indijskom podkontinentu i naročito u jogi se zove Prana.

Đana mudra (gest, dlanovi jedan na drugi)

ĐANA GEST (Dhyana mudra, Samadhi mudra)

Joga-gestovi-Djana-mudra-SivaOvo je gest meditacije i koncentracije i izvodi se tako da se ruke polože u krilo sa ispruženim prstima i sa dlanovima prema gore. Ako se ovaj gest izvodi samo levom rukom („rukom mudrosti“), tada je desna ruka („ruka metode“) slobodna da izvodi neku drugu mudru ili može držati neki predmet, kao naprimer kada Buda drži posudu za prošenje a što označava njegovo odricanje od ovosvetskih dobara (slika Bude sa posudicom).

Budi mudra (gest, palac i mali prst)

BUDI GEST (Budy mudra)

Joga-gestovi-Bhudy-mudraOva se mudra pravi tako što se sastave vrhovi palca i malog prsta obe ruke a ostali su prsti ispruženi. Napravi se blagi pritisak i drži najmanje nekoliko minuta.

Pritvi mudra (gest, palac i domali prst)

PRITVI GEST (Prithvi mudra)

Joga-gestovi-Pritvi-Mudra-handNa Sasnkritu „pritvi“ znači „zemlja“ i ova mudra je u vezi sa elementom zemljom. Ovaj gest budi naš osnovni energetski centar (Muladara – korenska čakra) u kojem se nalazi lagerovana naša životna energija.

Šuni mudra (gest, palac i srednji prst)

ŠUNI GEST (Shuni mudra)

Joga-gestovi-Shuni-mudra-rukaOvaj se gest naziva i Akaš mudra a za naziva se „gest strpljenja“. Pravi se tako što se vrh palca stavi na vrh srednjeg prsta a ostali se prsti ispruže.

Čin mudra (gest, palac i kažiprst)

ČIN /ĐNANA/ĐAN GEST (Chin, Jnana, Gyan mudra)

Joga-gestovi-mudra-JnanaOvo je verovatno najpoznatija mudra vezana za meditacije i možemo je sresti u mnogim religijama i  duhovnim tradicijama. Ona je i odlična ilustracija raznolikosti u opisivanju i imanovanju raznih joga gestova. Načelno, postoje dva načina kako se ona izvodi; jedan je da se vrh palca i kažiprsta dodiruju (pasivni način) a drugi je da vrh kažiprsta dodiruje prvi zglavak palca (aktivna varijanta).

Anđali mudra

MOLITVENI POLOŽAJ, ANĐALI GEST (Anjali mudra, Namaskara mudra)

Joga-gestovi-Molitveni-polozaj-Anjalimudra-BudaOvaj položaj sklopljenih ruku, dlanovima jedan na drugi, je sigurno napoznatiji i najčešće korišćeni gest rukama i to ne samo na Istoku nego i na Zapadu. On je u širokoj upotrebi i u Hrišćanstvu i Judaizmu a takođe u mnogim religijama i tradicijama Istoka.

Šta su mudre

Joga-mudre-PocetnaSama reč mudra na Sanskritu znači “pečat” ili “znak”. To je simbolični ili ritualni gest koji se često koristi u Hinduizmu i Budizmu, plesu i jogi. U jogi se mudre najviše vezuju za vežbe disanja i meditaciju. Mada se neke mudre mogu izvoditi i celim telom, kao ova devojka sa rukama na leđima (joga mudra) ili “upleteno” kao momak kraj jezera (“Kids, don’t try this at home!” :-)), ipak se najveći broj njih izvodi rukama i prstima.

Opuštanje vs meditacija

Meditacija-Uvod-Devojka-vodaČesto pod opuštanjem podrazumevamo gledanje televizije, čitanje knjige, sedenje u kafiću ili, recimo, pecanje. Međutim, u jogi, opuštanje je nešto što se uči, kultiviše i svesno primenjuje. To je tehnika. Njome težimo da postignemo opuštajuću reakciju ili “opuštajući odgovor”.

Pages

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.