SRCOBRAN

Kategorija:

337a-SRCOBRAN-jogifPriča počinje sa položajem Leptir (Baddha Konasana) i evo pogledajte kako je izvodi Dženifer Aniston. Taj se položaj razvio u svoju ležeću verziju Supta Baddha Konasana a koji sam ja nazvao Položaj za bogove. Tu varijantu položaja za opuštanje i obnovu snage, razvio je čuveni jogi B.S, Iyengar.

Kako bi došli do stabilnog i ugodnog položaja i za opuštanje a i za lečenje – a bez puno dodatnih pomagala – ja sam izumeo ovaj Srcobran®.337-SRCOBRAN-jennifer-aniston-baddha-konasana

On bi se mogao zvati i „leđobran’ ili „krstobran’ a i „karlicobran’ jer čuva i leči i leđa i karlicu ali sam zadržao ime koje ukazuje na osnovnu ulogu: čuvanje i lečenje srca.

Evo kako se koristi i koje su dobrobiti ovog konjića za vaše srce:

• Na telesnom planu, ležeći na ovom pomagalu vi imate otvoren grudni koš jer se ono smesti između lopatica pa ramena padaju u stranu. Time se srce oslobodi pritiska kojeg bukvalno trpi usled svakodnevnog pogrbljenog položaja.

337a-SRCOBRAN-jogif-lale_copy• Na mentalnom planu, ležeći na toj spravici, vi „otvarate srce’. Telesna i mentalna zatvorenost idu ruku pod ruku. Sa druge strane „otvorenost’ je – davanje; a Ljubav raste u nama (čuva srce) jedino davanjem: srčana čakra (Anahata) se otvara davanjem (kao cvet) a uzimanjem se zatvara.

Pored dobrobiti za srce, ovo pomagalo ima i odlične efekte na na krsni i slabinski deo kičme:

• Lučno telo „konjića’ je tako izvedeno da prati krivinu donjih leđa ali izvijenih unazad. Znate, za jogu se može reći i da je „preterivanje u suprotnom’; mi se u jogi trudimo da zauzimamo takve položaje koji su suprotni od onih koje imamo svakodnevno. Zbog pogrbljenog položaja prostor između pršljenova je stalno otvoren odn. zatvoren na jednu stranu i time su diskovi stalno pritisnuti na jednom mestu. Dužim ležanjem – sada uvijeni unazad – „odmara’ se jedna strana diska dok se pritisak vrši na drugu stranu.337-SRCOBRAN-Polozaj-za-bogove-jogif

Mnoge su i dobrobiti za karlicu i organe donjeg stomaka:

• Ležeći na ovom pomagalu i karlica „pada na stranu’ tj. otvara se i dolazi u „neprirodan’ položaj. Možete leći sa nogama u „turskom sedu’ (kao ja u lalama) ili u sa sastavljenim stopalima (kao Roza i ja na druge dve fotografije). Ako se odlučite za „pravu’ Supta Baddha Konasanu, onda će vam trebati i joga kaiš (ili se vežite nekom trakom), jastuče za vrat a dobro će vam doći i jastučić za oči

.Uvek kada zauzimamo nesvakodnevni položaj, poboljšavamo cirkulaciju jer sada krv ide drugim (zapostavljenim) putevima. Kada još pustimo da nam noge padnu u stranu, istežemo prepone i poboljšavamo cirkulaciju u butinama i međunožju i tako dobijamo prokrvljenost i u onim delovima tela gde se, inače, krv nedovoljno kreće.

Ali nije sve u telu: telo i duh su celina. Zato ovaj proizvod sadrži i dva CD-a i to jedan tehnikama opuštanja tj. jednom vođenom meditacijom „Zdravo srce’ i jednom Šavasanom (opuštanjem) od 15 minuta i drugi sa muzikom za opuštanje. Jedinstvo tela i duha nije parola: ovde istovremeno pomažemo srcu samim položajem tela a u isto vreme vođenom meditacijom usmeravamo pozitivne emocije u predeo srca i tako lečimo i ‘dušu’.

337-SRCOBRAN-kompletBitno je da budemo p r i s u t n i u doživlaju koji imamo u telu (u srcu, kičmi, karlici) a ne da lutamo mislima. Znači posmatramo doživljaj u sebi bez mentalnih komentara. Ta prisutnost je Ljubav. Kada tako s v e s n o posmatramo doživljaj u telu, mi omogućavamo da nas leči ona ista energiji (i inteloigencija) koja nas je i stvorila. Gde Svest ide, energija sledi.

A ovde na Zapadu se misli da se može zadržati sav nezdravi prethodni način života, sa svim brigama i mentalnim „zagađenjima’ i da će sve rešiti neke pilule. E – neće. Trujemo se sve više i više. Moramo pomoći leku da nas leči.

Preporučuje se da se opuštanje na Srcobranu® iz početka primenjuje dva puta dnevno od po 15-tak minuta (koliko i traju Šavasana, 337-SRCOBRAN-3konjicaodnosno vođena meditacija) a kasnije, kada se leđa naviknu na taj položaj uvijenosti unazad, to se vreme i učestalost može povećavati. Posle tih 15-minuta intenzivnog opuštanja, osećate se kao posle 30 minuta masaže. Prednost ovih efikasnih i neškodljivih tretmana je u tome što se oni ne mogu – predozirati Smile.

Vreme je da prestanemo da se za sve oslanjamo na alopatsku, zvaničnu medicinu i – još važnije – prestanemo da predajemo odgovornost za svoje stanje lekarima i medicini, vreme da se okrenemo celovitom zdravlju (pravom iscelenju i tela i duha).

Bolesti srca su kao i povišeni krvni pritisak – osveta zapostavljenog organa i zato se što pre moramo sa njime „pomiriti’.

Za uslove kupovine KLIKNI OVDE.

JogiF