Šta su čakre?

Kategorija:

450-Cakre-prikaz-jogifZapočinjemo objavljivanje ‘diplomskih radova’ polaznika Kursa za joga trenere Joga centra Sombor. Pošto ovoj stranici nedostaje tekst o čakrama (mea culpa), započinjemo sa radom Jasne Šišić, diplomiranog joga trenera iz Osijeka:

Riječ „čakra’ prevedena sa sanskritskog jezika znači „kotač’. Ovi centri nazvani su tzv. „kotačima’ zbog oblika kružnice koja se okreće poput kotača u našem suptilnom, eteričnom tijelu, nematerijalnom energetskom duplikatu našeg fizičkog tijela.

Postoji sedam čakri u našem tijelu koje se protežu duž naše kralježnice, ispred i iza tijela koje se formiraju na spoju triju povezanih energetskih osovina koje se penju uzduž kralježnice, svaka na jednoj strani središnjeg kanala, Shushumna. Prednja strana čakre povezana je s našim osjećajima cok je stražnja strana povezana s voljom.Dva manja energetska kanala – Pingala na desnoj i Ida na lijevoj strani, nalaze se paralelno sa leđnom moždinom. Čakre primaju, usvajaju i oslobađaju pranu (životnu energiju), te povezuju naše fizičko tijelo sa energijom Univerzuma. Naše materijalno tijelo ne bi moglo postojati bez njih budući da nam one služe kao prolazi za protok energije i života u naše fizička tijela.450-Chakre-7-4-Jaca

Svaka čakra povezana je s određenim dijelom tijela, kao i sa određenim organom koje ona opskrbljuje sa energijom potrebno da bi taj organ, odnosno dio tijela funkcionirao. One komzroliraju, energiziraju i odgovorne su zavaljano funkcioniranje cijelog fizičkog tijela i njegovih dijelova, kao i organa. Nadalje, baš kao što i svaki organ u ljudskom tijelu ima svoj ekvivalent kako na mentalnoj tako i na duhovnoj razini, tako i svaka čakra odgovara određenom aspektu ljudskog ponašanja i razvoja. Naše energetske spirale vibriraju na različitim razinama u sukladno njihovom svješću, okreću se velikom brzinom te ma taj način metaboliziraju energiju.. Donje čakre povezane su sa osnovnim emocijama i potrebama te energija ovdje vibrira nižom frekvencijom. Izraženije energije gornjih čakri odgovaraju našim višim mentalnim i duhovnim težnjama i moćima.

Otvorenost i protok energije kroz naše čakre određuju naše zdravstveno stanje, kao i ravnotežu. Svjesnost o našem suptilnom energetskom sistemu omogućuje nam da održimo ravnotežu i sklad kako na fizičkom, tako i na mentalnom i duhovnom nivou. Prakticirajući meditaciju i jogu nastoji se uravnotežiti energiju čakri i to na način da se čiste niže energije te da se energija vodi prema gore. Stvarajući unutarnji mir i živeći svjesno sa spoznajom kako stječemo i koristimo našu energiju, postajemo sposobni balansirati našu životnu snagu sa našim mentalnim,fizičkim i duhovnim bićem.

450-Chakre-4-1-JacaKako bi postali potpuno samosvjesni i u skladu sa našom fizičkom i duhovnom prirodom naše gušće niže energije trebaju biti usklađene sa svjetlijim energijima gornjih centara, odnosno naš opstanak i osnovne tenzije moraju biti uzdignute da bi se uskladile sa duhovnim bićem u svim područjima našeg tjelesnog bića. I doista, svaka od naših gornjih energija odgovara i oplemenjuje niži razinu svojevrsnog duplikata: sedma sa prvom, 6 sa drugom, 5 sa trećom. Svaki centar ima integralnu funkciju u stvaranju energetske ravnoteže. Sljedeća tabela će nam pojasniti osobine svake čakre pojedinačno, njihovu odgovarajuću lokaciju u tijelu, boju i njezin utjecaj na naše fizičko i emotivno stanje.

ČAKRE I EMOCIJE

Emocije također utječu na naše čakre. Ukoliko emocije i misli nisu procesuirane na pravilan način, one negativno utječu na naše čakre. Na primjer, strah će utjecati na Muladara čakru, krivnja na drugu čakru, sram će imati efekta na treću čakru, tuga će utjecati na srčanu čakru, laži na petu čakru, iluzije će utjecati na šestu, a vezanost će utjecati na krunsku čakru.

Strah je primarna emocijakoja se manifestira na milijun načina, npr. netko se boji vode, netko se plaši mraka, samoće, gubitka, sukoba, nepoznatog, i možemo nastaviti nabrajati strahove, ali jedno ostaje isto, a to je ‘strah’, a iz straha se rađaju tisuće novih emocija… Na primjer, zaljubite se i tada ne želite izgubiti tu osobu jer se zbog te osobe dobro osjećate, ponekad čak možete doći do stadija da kažete da vas ta osoba upotpunjava, daje vam razlog za život, ta osoba je vaš cijeli život. Tada osoba suprotnog spola priđe vašem partmeru i vi ste ljubomorni. Zašto? Zato što se bojite da ćete izgubiti tu osobu. U tome svemu, budi se još masa negativnih emocija, kao što je nesigurnost, nisko samopouzdanje, ljutnja, frustracija, očaj i sl., a sve zbog jedne provtne emocije – straha od gubitka.

Zapamtite, nitko ne pripada nikome. U životu nam se putevi isprepliću sa različitim ljudima sa svrhom duhovnog rasta i sva naša životna iskustva su vječna, svi naši putevi vode ka destinaciji, ali isto tako, svi putevi, sva raskrižja, jednom dođu kraju.

Krivnja je emocija koju prvenstveno osjećaju ljudi koji misle da su nešto zgriješili, najčešće zbog dobre ili krive percepcije, koja je nametnuta društvom. Na primjer, ono što je krivo u ovoj državi, može biti potpuno prihvatljivo u drugom društvu, u drugom dijelu svijeta. Dakle, postavlja se pitanje što je uopće prava krivnja? Recimo, povrijedili ste nekoga koga do koga vam je stalo i boli vas srce zbog toga… da, to je prava krivnja i može vas uništiti ukoliko nema iskupljenja.

Stid je vrlo jednostavno izbjeći; ako niste ništa zgriješili, tada nema mjesta sramu, dakle ne činite zlo! Dakako, ovdje ovdje igra ulogu vaša percepcija toga što je sramotno, a što ne. Na vama je da odlučite da li je čaša poluprazna ili polupuna.

Tuga, dakako da nitko ne želi tugovati, no, tuga ponekad može biti pročiščavajuća emocija ako je adekvatno procesuirana. To je duboka emocija koja dolazi ravno iz srca (javlja se npr. u slučaju smrti člana oitelji). Dolazi neočekivano i uvijek vas pošteno udari. Svjesnost je najvažniji čimbenik kod liječenja tuge. Dozvolite si ranjivost, sada ste u najbilje razdoblju za duhovni rast, znamo svi da boli, ali sjedite i samo promatrajte. Nemojte posezati za alkoholom, zavaravati se da tuga ne postoji. Sjedite i gledajte. Promatrajte vašu tugu, očaj, patnju i što ju dublje proučavate, ona će se pretvoriti u svjesnot, a sa svjesnošću rodit će se blagoslov i doći će mir, mir u vaše srce.

Jasna Šišić