Yama

Kategorija:

Pet principa nečinjenja (Yama) su:

  1. Ahimsa (nenasilje) koja znači ne povrediti druge ljude i živa bića. Ona znači i ne škoditi sebi. Ne povređivati prirodnu okolinu. Ahimsa znači i ne povrediti drugoga rečju, pa makar bile i istinite. Iz nje je izvedeno vegetarijanstvo kojega se drže mnogi poklonici joge.
  2. Satya (istinitost) znači ne namerno neistinama zavoditi druge našim mislima, kao ni rečima ni delima.
  3. Asteya (ne-krađa) je ne uzimati tuđe a što vam nije dato. To se odnosi kako na materijalne stvari tako i na ideje i dr.
  4. Bramacharya (odgovornost u sexu). Ovo je najkontroverznija Yama; najčešće se, uprošteno, prevodi kao celibat – uzdržavanje od seksa ali ona znači mnogo više. Sama reč znači „učenik ili sledbenik Brame“ – vrhovne Stvarnosti. Dakle, zabrana se odnosi da tretman drugog kao ljudskog bića a ne kao muškog ili ženskog tela. Duh tog pravila seže u očuvanje energije radi duhovnog rasta. To podrazumeva ne samo uzdržavanje od seksa (odn. ejakulacije kod muškaraca), nego uzdržavanje i svakog drugog nerazumnog rasipanja snage u aktivnostima kao što su beskrajni besmisleni razgovori i sl.
  5. Aparigraha (ne-lakomost) znači uzdržavanje od lakomosti; ne čeznuti za tuđim. Takođe, ne gomilati nepotrebnu imovinu i, u suštini, voditi život duhovnog učenja (sticanja).