AŠTANGA JOGA

Kategorija:

Najčešće je to Vinjasa joga

Vrste-joge-Astanga-joga-DzoisZnate, to sa jogom zna biti vrlo zapleteno jer je teško uhvatiti šta od čega potiče koje šta započeo i šta je ko kako nazvao. Dakle, kada smo govorili o Patanđaliju i njegovom sitemu „joge osam udova“, tada je bilo reči o dve hiljade godina starom sistemu joge koji se zvao Aštanga joga. Kada se danas kaže „aštanga“, najčešće se misli na Aštanga-Vinjasa jogu.

To je vrlo stari sistem joge koju je početkom XX veka od svog učitelja primio Krišnamačarija (Ajengar-ov učitelj) a najviše popularizovao Pattabhi Jois (1915 – 2009) a i drugi (T.K.V. Desikačar).Vrste-joge-Astanga-joga

To je sistem joge koji dinamično povezuje inače statitične klasične joga položaje. Aštanga/Vinjasa je vrlo zahtevan sistem i to je „joga snage“ koja se vežba brzo i vezano u nizu.

Svrha te joge je da se stvori toplota u telu a koja pročišćava kroz cirkulaciju i znojenje. Jedna od najpoznatijih serija te škole je i „Pozdrav suncu“. Pevačica madona je poklonik Aštanga joge već 30 godina (vidimo je na slici). Na velikoj slici možete videti tkzv. „Osnovnu seriju“ (i bolje da ne znate kako izgleda napredna serija).
Vrste-joge-Astanga-joga-serija
Ja sam Vinjasa jogu učio kod Jogi Pramod-a Vrste-joge-Astanga-joga-Pramod-Fabijanna severu Indije, u Rišikešu, ali kako sam tamo ostao samo desetak dana – to sam naučio samo „V“ od Vinjase, ha, ha! (možete me videti na slici sa Jogi Pramodom i dr. Ja sam onaj u belom, sa naranđastom kapicom).