Joga snova

Kategorija:

Voli što sanjaš, sanjaj što voliš!

516a-joga-snova-snovi-jogifKako spavanje tj. sanjanje može biti joga? Setimo se šta je suština joge. Da li su to vežbe, položaji i ‘pereci’? Nisu. Suština joge je PRISUTNOST, SVESNOST. E, ova joga snova je SVESNO SPAVANJE, ‘Lucid dreaming’, kako se kaže na engleskom.

To je takva vrsta snevanja, gde je snevač svesan da spava i može kontrolisati ‘scenario’ sna. Ova vrsta joge privlači sve više i više pažnje na Zapadu ali se razvija i praktikuje već vekovima među Tibetanskim Budistima (Mi-lam) i Taostima koji je koriste kao sredstvo za dostizanje prosvetljenja. O tome je naširoko pisao Tibetanski jogi i lekar Yuthok Yonten Gonpo mlađi (1126 – 1202, vidi sliku desno dole).

Poznato je da se u jogi svest deli na onu dnevnu, na spavanje sa snovima i spavanje bez snova. Smatra se da je to ‘snevajuće telo’ osetljivije i da se u njemu može bolje osetiti energetske kanale i čakre i da se uz pomoć ove joge može poboljšati i samo telesno vežbanje a i meditacija te uspostaviti komunikacija sa učiteljima.

art17039Međutim, najvažnija stvar je ipak da se uvidi da je ‘stvarnost’ slična snu – nastaje u glavi. Ako uspeš da prozreš iluziju snova, lakše ćeš uvideti da je i stavrnost – san.

Sada su se na Zapadu i naučnici zainteresovali za ovu jogu snova i otkrivaju da ona ima puno praktičnih primena. Istraživanja i svedočenja ‘vežbača’ joge snova ukazuju da svesno spavanje razvija kreativnost, slabi loše navike, prevazilazi fobije i poboljšava rezultate u sportu i radu itd.

Istraživači snova kažu da ova tehnika radi slično kao kreativna vizualizacija – ali mnogo snažnije – jer su snovi znatno realniji i stoga mnogo snažnije deluju na telo i um.

Svesno spavanje može biti naročito korisno u razrešavanju negativnih emocija. Na primer (i tako sam ja ‘otkrio’ svesno spavanje pre mnogo godina), ako sanjate da vas juri neko čudovište (znate ono kada ne možete pobeći, hahaha), vi ste u stanju kasnije ‘analizom snova’ shvatiti da je to neki vaš problem, ali u svesnom snu ste u stanju da mu se suprostavite i da ga izmenite.516b-joga-snova-Yonten-jogif

Ako se izbavite iz noćne more buđenjem, vi niste rešili problem. Ali ako ostanete sa tom morom u snu i prihvatite njene izazove – što joga snova omogućava – vi otvarate mogućnost da razrešite taj problem u snu na takav način i da se probudite ozdravljeni.

Ispitivanja koje godinama vodi Stefan Laberž na Stanford univerzitetu pokazuju da se za vreme događanja u snu angažuju isti oni delovi mozga kako i na javi (orgazam, recimo).

Poznata je angdota sa jednim pevačem (John Maschio) koji nije mogao da otpeva visoke tonove pa je tokom jednog svesnog sna upitao drugog pevača kako da otpeva visoke tonove a ovaj mu je rekao da vežba duboke tonove i – od tada mu pevanje ide mnogo bolje!

Ono najvredni u ovoj jogi snova i za čega je vekovima koriste jogiji, je da se njome otvara mogućnost ‘duhovnog buđenja’. Međutim, njom se mogu postići i razni drugi ekstravagantni doživljaji kao što poseta raznim mestima na zemlji ili svemiru, kontakti sa učiteljima, voljenima, pokojnicima i sl.

Joga snova je vrlo slična kao i joga nidra gde vi stvarate sve slike (po vođstvu trenera) ali ste vi i pisac scenaria i glumac i statista i kulise itd.

Na koji način moža joga snova doprineti buđenju tj. prosvetljenju? Pa, na taj način što ste u snovima sve vi: vi ste glavni ‘glumac’ ali vi ste i sve druge osobe, vi ste i sve druge stvari i predmeti koje srećete u snu. Sve je to proizvod vaše glave. Kada tehnikama joge snova naučite da san svesno posmatrate, vi uočite da je ceo svet – vi; da ste vi ceo svet. Da ste jedno sa celinom.

516c-joga-snova-san-jogifKada tako steknete veštinu posmatranja stavrnost i na javi, počinje da vam sviće da nema podele na subjekt i objekt, da nema dvojstva, da je sve celina. Počinjete videti sebe u svakoj stvari u svakoj osobi. To je topljenje ega, to je buđenje, to je prosvetljenje!

Prosvetljenje je konačni cilj svake joge. Sada vidimo da je to cilj i joge snova.

Prosvetljenje je kraj patnje. Kraj patnje je radost. Joga je radost. Tehnike joge snova (upravo pišem knjigu i pripremam tehnike uz nju) vam omogućuju da spavajući otkrijete svoju pravu prirodu.

 ~ Neki su budni i kada spavaju a drugi spavaju i kada su budni ~

Jogif