RADŽA JOGA

Put oslobođenja

Vrste-joge-radza-joga-cakreKraljevska joga je zapravo retronim tj. ime koje je u XV veku u knjizi „Hata joga radipika“ nadenuto Patanđalijevo jogi. Rađa joga se zove i klasična joga ili prosto: joga. To je pretežno meditativni put koji teži da kultiviše um (da ga ubedi da izvršu samoubistvo i prekorači u Neum) kako bi se vežbači naučili da prihvatio Stvarnost umesto ilizije koju mu nudi um i tako postigli oslobođenje.

Radža joga je, kako ju je opisao Patanđali, beskompromisni moralni put (put sa osam udova), uz vežbanje položaja (asana), disanja, koncentracije i meditacije a radi postizanja konačnog oslobođenja (spasenja) - samadija. Ako hoćete da sve bude još komplikovanije, onda ću još samo dodati da je sam Patanđali svoju jogu zvao Krija joga (Kriya yoga) - terminom koji danas ima drugačije značenje.

A evo i kako izgleda (zvuči) pojenje Patanđalijevih sutri na Sanskritu. Prvo ide 'Molitva Patanđaliju' (odviše lepo!) a potom i sve sutre (nekada su se pevale da se ne zaborave):

<iframe width='100%' height='450' scrolling='no' frameborder='no' src='https://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Fp...'></iframe>

Verovatno danas nećete više naći Joga centar ili školu koji kažu da primenjuju Radža jogu ali bi u školi joge toga stila bilo, mada manje, vežbanja položaja i disanja a bilo bi više meditacije jer se ta joga bavi pretežno umom.

 

Kategorija: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.