ŠIVANANDA JOGA

Kategorija:

Uvek “samo” 12 položaja

Vrste-joge-Sivananda-joga-swami-sivanandaTaj sistem joge je predstavio godine 1936, čuveni lekar i jogi svami Šivananda (1887 – 1963). Kasnije ju je razvio svami Višnu Devanada (1927 – 1993). Možete ih videti na priloženim slikama.

Vrste-joge-Sivanda-joga-Visnu-DevanandaŠivananda zapravo i nije posebna joga nego je to Hata joga ali se izvode samo 12 položaja. Ovde je fokus na zdravlju i dobrobiti učenika. Sami treninzi imaju više opuštanja i vežbi disanja. Cilj je, dakle, očuvati vitalnost tela i usporiti starenje jednostavnim i prirodnim odnosom ka telu. Učenje te škole se sažeto u pet principa:

1.    Pravilno disanje (Pranajama)
2.    Pravilno vežbanje (Asane)
3.    Pravilno opuštanje (Šavasana)
4.    Zdrava ishrana (vegetarijanska)
5.    Pozitivno mišljenje (Meditacija)

Vrtse-joge-Sivananda-joga-Fabijan-KobraTreninzi uvek počinju opuštanjem u Šavasani, potom se vežba disanje (Kapalabati i “Naizmenično disanje”), pa se nastavlja serijom “Pozdrav suncu” i tada se vežbaju određenih, uvek istih, dvanaest asana, tačno određenim redom. Ja sam prošao kurs za trenere u Šivanada ašramu (hramu) u južnoj Indiji, u državi Kerala ( i na slici možete videti kako držim položaj Kobre pored betonskih 12 joga figura).