TANTRA

Kategorija:

510-1a-Tanta-joga-ljubavi-skulpturePopularno medicinsko gledište koje sve više pušta koren ovde na Zapadu je to da nam je za dug, zdrav i sretan život potrebno kretanje, meditacija i seks.

U ovom članku ćemo se baviti trećim preduslovom, između ostalog i zato što taj treći preduslov može da sadrži u sebi i prethodna dva.

Naravno, sva tri su sadržani u jogi. Joga nije ostavila neistražen ni jedan vid telesnih i mentalnih kretanja koja doprinose poboljšanju kvaliteta života i koji vode sreći i blaženstvu. Pa možete pogoditi šta joga zna o seksu. Sve.

Vrsta joga koja se najiscrpnije bavi seksom je Tantra joga. Lepota te joge je u tome da dok, kao i svaka druga joga, uči put prosvetlenja – ne ostavlja seksualnost po strani. Naprotiv Tantra nas uči da seks takođe može biti kapija ličnog buđenja i ostvarenja. Mnoge duhovne tradicije, naročito Hrišćanstvo, nas uče da se za duhovni napredak trebamo baviti samo sobom „iznad pojasa’ dok je ono „ispod pojasa’ deo nižeg reda. Tantra, naprotiv, ukazuje da na putu ka ucelovljenju moramo uključiti sve, sve što JESTE. Takođe, prihvatiti sve što JESTE, kako u nama tako i oko nas. Tantra vidi duhovnost i seksualnost kao isprepletene manifestacije i neodvojivi deo svega što mi jesmo. Neizostavni i nezaobilazni čvor odnosa i energije koji moramo razrešiti na putu oslobođenja.

Sama reč „tantra’ na Sanskritu znači „tkanje’ ili „širenje’ i nju nije lako definisati jer pokriva jako veliki dijapazon vrlo različitih i često510-1b-Tanta-joga-ljubavi-Shiva-Shakti protivurečnih učenja i tehnika. Ono što je važno je da najveći broj Tantra učenja poklanjaju veliko poštovanje ženi i ženskom aspektu božanskog. U Hinduističkom Tantra učenju svet neprestano nastaje iz erotskog plesa i sjedinjavanja božanskog muškog (Šiva) i božanskog ženskog (Šakti) u čemu Šiva daje neophodno seme a Šakti aktivnu energiju koja stvara sve što jeste.

To je skup tehnika usmerenih na uzdržavanje od rasipanja seksualne energije i ka transformaciji te energije u pravcu duhovnog rasta. Detalje tih tehnika se ne mogu eksplicitno iznositi na ovom mestu ali da kažemo kratko da ako vam ne uspe da, putem Tantre, pronađete prečicu ka prosvetelenju – ostaje dobar seks. Dakle – nema štete.

510-1c-Tanta-joga-ljubavi-Alice-StockhamMeđu bezbrojnim znanim i neznanim tragačima, učiteljima, piscima i sledbenicima duhovne seksualnosti ne mogu da ne spomenem Alisu Štokam (Alice Bunker Stockham, 1833-1912), peta žena koja je postala lekar u SAD, koja je sa takvom lakoćom utkala duhovnu seksualnost u Hrišćansku paradigmu. Alisa je bila izuzetno obrazovana, puno putovala, izučavala tantra tehnike u severnoj Indiji i bila prijateljica Lava Tolstoja! Među ostalim revolucionarnim idejama kao što su ženska prava i kontrola rađanja, promovisala je i koncept zdravstvene dobrobiti masturbacije čuvenim argumentom: „Da Bog nije hteo da doživimo takvo divno osećanje, ne bi nam dao tu mogućnost niti želju da je izvodimo’. Hm? Nas su učili da se od masturbacije suši kičma! Meni lično Tantra dođe kao oslobađanje od „Istoćnog greha’ (i bolje da ne kažem šta o tom Hrišćanskom konceptu o rođenju „sa grehom’, dakle, krivicom mislim).

Pomenuo bih i Margot Anandu, učenicu „sex gurua’ Ošo Radžeša koja je prva eksplicitno predstavila Tantru na Zapadu knjigom „Umetnost 510-1d-Tanta-joga-ljubavi-Love-embraceseksualne ekstaze’ („The Art of Sexual Ecstasy’, Tarcher 1991).

Za ovom „duhovnoma seksualnošću’ ne tragaju samo oni koji su nezadovoljni svojim seksualnim životom nego i oni koji, mada imaju zadovoljavajući seksualni život, osećaju da njihova veza i seks imaju potencijal da im obezbede dublji doživlaj povezanost i bliskosti jedno sa drugim ali i sa Bićem i Kosmosom. Tehnikama Tantra joge se uvećava energija i zadovoljstvo, produbljuje intimnost i umiruje um. Mnoga od tih učenja i tehnika se može praktikovati individualno i to vežbajući joga položaje (asane), tehnike disanja (pranajama), ponavljanje mantri i drugo i to je tkzv. „Bela Tantra’ ili se može/treba vežbati udruživanjem energije sa partnerom, što se na Zapadu zove „Crvena Tantra’. Ta podela je vrlo slična podeli na „Desnu Tantru’ i „Levu Tantru’ koju imamo na Istoku.

Kao i kod svakog duhovnog puta, mi ne trebamo više ništa dodavati (mi svi već jesmo „prosvetljeni’ jer je blaženstvo naša prava priroda), nego trebamo oduzimati i skidati nataložene slojeve sa svog Bića. U Tantri to znači da nemamo ništa učiti „novo’ nego samo dopustiti sebi da budemo ono što mi već prirodno jesmo. Nadalje, u Tantri učimo da umirimo um; da ga potpuno utišamo i otvorimo se davanju i primanju čulima, dakle, doživljaju a ne interperetaciji. U osnovi, Tantra je meditacija. Orgazam je jedini univerzalni meditativni doživljaj, nezavisno od kulture, nacije, boje kože itd. U trenutku orgazma nismo u umu nego u Biću i tako potpuno absorbovani u sadašnjem trenutku dosežemo u bezvremenost. Dakle, ako imate priliku da birate između intelektualne rasprave i seksa – uvek izaberite sex!

510-1e-Tanta-joga-ljubavi-Kama-sutraKako je Tantra u prošlosti bila isključivo „muška stvar’ to bi se iz njenog pristupa očuvanja rasipanja energije uzdržavanjem od (muške) ejakulacije moglo zaključiti da se Tantrom postiže samo duhovni rast muškaraca. Ova tema je vrlo kompleksna i ne može se ovde otvarati u detalje ali je bitno navesti da „strah’ feministikinja da se u Tantri žene samo sredstvo za muško prosvetlenje nema osnova. Naime, u seksualnom uzbuđenju i orgazmu žena pristupa izvoru neiscrpne Kosmičke energije (Šakti) dok je muška seksualne energija ograničena i nepovratno se troši svakom ejakulacijom. U Tantri se veruje da je svaka žena po svojoj prirodi „multiorgazmička’ i da je sposobna ne samo za eksplozivne klitoričke orgazme nego i za dublje, duže, „talasne’ vaginalne orgazme. Taj doživljaj spaja levu intelektualnu i desnu intuitivnu sferu mozga i to sjedinjenje daje osećaj ekstaze. Zato i osetimo orgazam u mozgu („Quite literally, you ‘f__ your brains out.’).

U čisto tehničkom smislu, u Tantra zagrljaju imamo vrlo lagane i male karlične i pelvičke pokrete i dajemo partneru svu moguću prisutnost i ljubavnu pažnju. Prisutnost srcem je važnija nego sama tehnika. U tome zagrljaju se ostaje dugo i mušakarac pokušava da što duže odlaže ejakulaciju i da doživi orgazam bez ‘rasipanja energije’. Oba partnera se drže na ‘granici’ što može dovesti ‘permanentnog orgazma’ Mlađima bi bilo dozvoljeno da imaju ejakulaciju svakih nekoliko dana a stariji bi trebalo da mogu izdržati i više dana ili nedelja. Ta Fontana ljubavi treba da se puni lagano, kap po kap i da se lagano i prirodno prelije tek kada se prepuni. Stalno rasipanje semena održava tu fontanu – suvom. Šansu da uspeju u ovoj ‘duhovnoj prečici’ imaju samo intenzivno zaljubljeni parovi (a probati može svako).

Da napravimo i malu vezu sa našim prethodnim pisanjem (‘Tajna Tajne’). Verovatno slutite kuda ‘gađam’: ako je orgazam trenutak510-1f-Tanta-joga-ljubavi-Kundalini zaustavljenosti uma, trenutak proširene svesnosti, dakle, trenutak kada je put ka Biću potpuno otvoren ‘ onda je to i pravi čas za projektovanje Ostvarenja. Nikada niste bliži Sebi i Univerzumu nego u tome času. Možda to baš nije prigodan čas da vizualizirate neku profane stvar (crveni auto) koju priželjkujete ali predstaviti Univerzumu neki svoj visoki cilj bi bilo vredno pokušaja. Ponavljajte, tada, tu vizualizaciju što češće. Srećno!.

U svakom slučaju, kada jednom otvorite sva svoja čula i dignete se do nivoa angažovanja sa samim životom tako da osetite njegovo strujanje svakom svojom ćelijom – tada će te naći sebe promenjene i odrasle. U tom slučaju verovatno nećete želeti da se ikada više vratite u ono stanje koje vas je ograničavalo, koje nije ostavljalo prostora za stvaralaštvo, za igru i radost življenja.