TANTRA JOGA

Kategorija:

Mantra, Tantra, Jantra

Vrste-joge-Tantra-jogaSama reč „tantra“ znači „tkanje“ označavajući time „trajnost“ a, u najširem smislu znači metod. Ta škola joge u svemu vidi Božansko i ne pravi razliku između tela i duha. Naprotiv, Tantra vidi telo kao manifestaciju duha („Telo je vidljiva duša a duša je nevidljivo telo“, Ošo). Po Tantri, ovaj svet je igra muške i ženske energije, Šive i Šakti. Danas, bavljenje Tantrom ne znači odricanje od porodice, posla, imovine i zadovoljstava nego lično eksperimentisanje i doživljavanje kao put ka Prosvetlenju/Spasenju.

Ukoliko želiš praktična uputstva za primenu Tantra joge u svom i seksualnom i svakodnevnom životu, možeš pogledati našu publikaciju ‘Tantra, orgazam sa Univerzumom’252f-Tantra-reklamni-clanak-indpar

Tantra joga je sveobuhvatnost i prihvatanje svega, neodbacivanje ničega, ona je joga života. Prihvatanje pre svega sebe onakvim kakvi jesmo a zatim i sveta kakav jeste. Prihvatanje ne znači i odobravanje ali ovoga časa svet JESTE takav kakav jeste i promena je moguća jedino iz prihvatanja sadašnjosti, prihvatanjem realnosti.

Na taj način, tantra ne odbacuje seks kao niži ili nedostojan ili prljav; tantra kaže da je seks mulj iz koga raste lotosov cvet ljubavi. 510g-Tantra-reklamni-clanak-kaucTantra ne prihvata postojanje nižeg i višeg nego smatra da je „niže“ samo nerazvijeno „više“. Na taj način „sirova“ energija seksualnosti si finim tehnikama rafiniše u energiju duhovnosti. Seksualna i energija duhovnosti su dva kraja jedne iste energije.

Zato se u tantri i daje tako veliki značaj putenoj ljubavi jer ta ljubav, taj seks može biti „prečica“ ka prosvetlenju, spasenju.

Ako je „redovni“ orgazam „mala smrt“, kako ga zovu Francuzi (La petite mort), onda je tantrički orgazam “Velika smrt” tj., smrt ega; to je orgazam u kome nas nestane u potpunosti, gde nema više “doživljavača” gde ostane samo – doživljaj.

510f-Vrste-joge-Tantra-joga-YabYumTantra je kult ekstaze, lična religija zasnovana na mističnom iskustvu radosti a ne na uspostavljenoj dogmi. Seks je svet za Tantru. To je obožavanje; osnažujuće i život-podarujuće. Tantrička umetnost, pisanje i religijski rituali slave seks. Tantrici su anti-asketski, oni potvrđuju život. Oni uče otkrivanje božanskog kroz izražavanje potpunog čoveka. Oni koriste sva čula, um i duh da bi dosegli mistične vrhove.

A evo, na kraju, i jedan mali isečak iz obimnih tekstova koje je veliki mistik Tantre Ošo Radžniš (1931 – 1990) napisao o Tantri i tantričkom orgazmu:

510b-Vrste-joge-Tantra-joga-Osho„Devedeset i devet procenata ljudi
zna seks samo kao olakšanje; oni ne
znaju njegovu orgazmičku osobinu.

Čak i kada misle da imaju
orgazam, to nije orgazam – to je
samo genitalno olakšanje.

Orgazam nema veze, nema mnogo veze
s genitalijama. Genitalije samo učestvuju
u tome, ali orgazam je potpun – od glave
do pete, u tebi celom.

Ejakulacija nije orgazam.

To je samo lokalno oslobađanje,
seksualno oslobađanje – ali to
nije orgazam.

Šta je orgazam?
Orgazam je stanje kada svoje telo
više ne osećaš kao materiju; ono vibrira
kao energija, elektricitet.
Tantra-joga-zagrljaj
U orgazmu, ti dolaziš do najdubljeg dela
svoga tela gde više ne postoji materija,
postoje samo energetski valovi; ti postaješ
energija koja pleše, vibrira. Nema više
nikakvih granica – ti treperiš, ali nisi
više materijalan.
Tvoj partner takođe treperi.

To je značenje seksualnog orgazma –
da otopi tvoju zamrznutu energiju, koja se
sjedinjuje sa svemirom, sa drvećem i
zvezdama, sa ženom i muškarcem,
i sa stenama.
Na jedan trenutak, naravno.

Ali u tom trenutku ti si na određen
način svestan da je to religiozno, da je
to sveto, jer dolazi iz celine.

Milioni žena žive i umiru
ne znajući da imaju mogućnost
da dožive orgazam.

A ne znajući da možeš da imaš
velike orgazmičke eksplozije, ti nećeš
moći da razumeš ništa o spiritualnosti;
to će biti skoro nemoguće.

Kada žena ne može da ima orgazam
ne može zaista da ga ima ni muškarac,
jer orgazam je susret dve osobe.

Samo dvoje, kada se stope jedno
u drugo, mogu to da dožive. Nemoguće je
da samo jedan partner doživi orgazam
a drugi ne.

Oslobađenje je moguće, ejakulacija je SriYantra
moguća, olakšanje je moguće, ali ne
i orgazam.

Orgazam nije olakšanje;
orgazam je slavlje…

Orgazam je tvoj susret sa CELINOM,
preko tvog partnera.
Orgazam je uvek božanstven – tvoj
partner je postao ULAZ, i ti ulaziš
u Božanstvo.

Orgazam je uvek spiritualan,
nikada seksualan.

Tantra je, inače, i skup velikog broja joga; U nju spadaju: mantra joga (koja koristi zvuk/frekvencije radi pročišćenja uma); jantra joga (usredsređivanje na mistične dijagrame – mandale); kundalini joga (tehnika otvaranja energetskih centara – čakri); krija joga (slojevite tehnike pranajama joga disanja radi sjedinjenja sa Božanskim u nama); nada joga (postizanje Jednstva kroz zvuk, bio on unutrašnji ili spoljni), itd.

Praktične i eksplicitne tehnike za Tantrički seks, produžavanje ljubavnog čina odlaganjem ejakulacije i tehnike trajnog orgazma možeš videti na ‘Tantra – orgazam sa Svemirom’ Uživajte!