XXL joga*

Kategorija:

518a-XXL-joga-jogifIako joga može da bude jedan od najkorisnijih oblika vežbanja, ‘krupnije osobe’ se obično teško odlučuju na to. To je šteta, jer posebno oni mogu imati koristi od pozitivnih fizioloških, psiholoških i naročito duhovnih efekata joge. Međutim, mnogi pripadnici ove populacije mogu osećati uznemirenost ili sramotu, i nemaju hrabrosti da uđu u salu za vežbanje. Kada se XXL osoba i odvaži da poseti čas joge, pojedini instruktori će joj reći da pre vežbanja izgube težinu. Ako su baš hrabri i nastave, osećaće neprijatnost i zabrinutost dok instruktor bude radio sa njima. Ukoliko se odluče da počnu da vežbaju sami, bez stručnog nadzora, neke vežbe potencijalno mogu biti i opasne a vežbanje bez trenera i bez ‘energije grupe’ i inače daju slabije rezultate.

Zadatak je instruktora da stvori okruženje koje je sigurno za sve vežbače. Ako to urade uspešno, učenici sa fizičkim izazovima će osećati da su deo grupe i biće im prijatno dok budu radili vežbe prilagođene njihovim mogućnostima. Biće svesni da za sebe rade nešto dobro, osetiće se prihvaćeno i osnaženo. Zavoleće sebe. Dakle, ‘filozofija’ iza ove joge je da se osećate bolje u sopstvenom telu.518b-XXL-joga-jogif

Dobra vest je da neki XXL vežbači jogu rade uspešno dugi niz godina, a ona je promenila njihove živote. Praktikovanje joge može biti jedno od najvećih zadovoljstava, a nagrada za upornost je zdravlje, građenje poverenja i samopoštovanja. Ja sam jedna od tih osoba i joga mi je zaista promenila život (slika dole levo).

Mnoge će najviše zanimati da li joga može da pomogne da se izgubi višak kilograma. Može. Joga nije čudotvorna pilula koja će vas učiniti vitkim za dve nedelje. Očigledno je da samo promena životnih navika i ustaljenih obrazaca dovodi do transformacije. Imajući u vidu da su sva ograničenja i prepreke samo u našem umu, joga će nam pomoći da ih se malo pomalo oslobodimo. Zato se u svojim nadama ne ograničavajmo samo na spoljašnje efekte kad korist može biti mnogo, mnogo veća. Možda ćete se upitati ‘kako’: Pa, tako što suština joge nije samo vežbanje nego je joga PRISUTNOST, gde svesni sebe, vežbanja, pol žaja i daha – sretnemo sebe.

518c-XXL-joga-Saa-jogifNe zaboravite da svaki put kada se istegnete i rukom posegnete da dodirnete stopala, to nije samo pokret koji će vaše mišiće učiniti vretenastim već, upravo tada, posežete sami za sobom. Svaki put kad pozdravite Sunce (‘Svetlost u sebi’) i Sunce će otpozdraviti vama.

Saša, asistent XXL joge

*Ime ove vrste joge, ‘XXL joga’ je smislio JogiF kao ‘radno ime’ ali vrlo verovatno tako i ostane Smile