Ekadasi post

Kategorija:

766a-Ekadasi-post-Gandhi-jogifPosti – pa oprosti

Sve tradicije sveta, bez izuzetka, imaju (ili su imale) neki vid posta i u svima su uočene mnoge zdravstvene dobrobiti. Danas je to opšte mesto svakog pristupa zdravom i dugom životu. Naime, naše telo se nikada ‘ne odmara’ u potpunosti, ono uvek nešto radi i čim ne unosimo hranu, čim telo ne mora da se bavi varenjem hrane, metabolizmom, ono odmah počinje ‘veliko spremanje’. Istraživanja su pokazala da jednodnodnevni (ili duži) post smanjuje rizik raka, kardiovaskularnih bolesti, diabetesa, problema sa imunim sistemom iitd i da, sveukupno, produžava životni vek. Ima škola alternativne medicine koje tvrde da se većina bolesti može izlečiti gladovanjem.

Načina da se posti ima jako puno i sigurno i sami znate ili primenjujete neku vrstu uzdržavanja od jela (i pića). Post koji vam sada predstavljam je baziran na mesečevim menama i deo je Hinduističe tradicije i joge.

Kada sam se upoznao sa tim postom pre desetak godina, ja nikada pre nisam probao da ne jedem tako ‘dugo vreme’ i mislio sam da ću sigurno umreti, hahaha! Zaista je bilo čudno jer je doživljaj bio sasvim nov. No, otkrio sam tada razne ‘tehnike’ pa sam mirisao cveće (jako zanimljivo kako nas i miris može nahraniti!), pa sam srkao vodu malo po malo (vlažio grlo)…766b-Ekadasi-post-Moon-jogif

Sama reč ‘ekadasi’ znači ‘jedanaest’ i ovaj post se drži svaki jedanaesti dan od punog meseca i jedanaesti dan od mladog meseca; dakle, svakih 14 dana (klikni za KALENDAR). Po toj tradiciji je najbolje da se ne jede ništa a ako neko baš ne može da izdrži, može da uzme malo mleka ili voća (da ne detaljišem). Voda je dozvoljena i preporučuje se da se pije.

766c-Ekadasi-post-glasis-jogifOsnovna verzija posta je ‘od izlaska sunca do izlaska sunca’, dakle 24h. Produžena verzija je da završite sa ručkom dan pre posta (preskočite večeru), ne jedete ništa ceo sledeći dan i završavate post ‘trećeg dana’ sa doručkom, dakle preko 36 sati. Skraćena verzija je da se toga dana posta preskoče doručak i ručak a da se za večeru pojede malo voća i sl.

Svakako treba piti dosta vode jer se tokom posta telo ‘pere’ iznutra, na ćelijskom nivou. Pošto ima ljudi koji nemaju naviku da piju vodu, za njih je bitno da piju biljne čajeve.

Možda će vam iz početka, prvih nekoliko puta, biti teško jer telo nije naviklo da ‘troši rezerve’; proces stvaranja rezervi je jedna stvar a proces ponovnog stvaranja šećera iz masti sasvim druga stvar. Ali kasnije se telo nauči kako da to radi i ne pravi vam nikakve smetnje. Tu i tamo se pojavljuju ‘slabosti’ ali to se samo telo ‘mazi’ i pokušava da iskamči neki zalogaj kako ne bi moralo da se bavi ‘alhemijom’ Smile.

Međutim, duhovni aspekti i efekti su najbitniji; ono što sam otkrio je da ‘Nesvesna glad uznemiruje a svesna glad smiruje’. Dakle, kada ste gladni ali to nije vaša odluka, kada je to nešto čemu se protivite, tada je to muka i nemir. S druge strane kada je to vaša odluka i lepo i pisutno prihvatate i posmatrate ‘taj doživljaj’ u sebi, on vas veoma umiruje. Do kraja se osećate tako mirno i čisto, skoro kao neki svetac/svetica… Još je jedan jako dobar efekat posta jer vam i najobičnije namirnice izgledaju carski i rajski, pa počenete ceniti (poželite) i ‘suvu koricu hleba’.

Lično ja, ako vas interesuje, sam ‘doborovoljno’766d-Ekadasi-post-sign-jogif ubacio i jedan isti takav post između dva Ekadasi posta, tako da ja postim na isti dan i nakon sedam dana, dakle jednom nedeljno. Za mene post ima još nekoliko dodatnih dobrobiti: ne moram da smišljam šta ću jesti, ne moram da idem da to nabavljam, da pripremam, ne moram da jedem i ne moram posle da perem sudove! Odjednom dobijete puno dodatnog slobodnog vremena. Sem toga to je i velika ušteda, jer smanjuje budžet za hranu 14,2 posto (a ‘rezervi’ svi imamo).

Tu je i jedna vrlo bitna moralna komponenta: glad u svetu se može iskoreniti ukoliko bi svi postili jedan dan nedeljno!766e-Ekadasi-post-heart-jogif

Vrlo je bitno kako ćemo završiti post (engl. breakfast, doručak znači break = prekinuti; fast = post). Ne smemo se odmah najesti; treba početi samo sa malo voća ili mleka i tek kada se to ‘primi’ počnemo sa lakim doručkom (lično, počinjem sa voćem i posle pravim ovsenu ili sl. kašu).

Divno je posmatrati kako se ‘snaga vraća u telo’…Postim redovno i – odlično se osećam.

Jogif