Korona virus covid 19 i Neti lončić

Kategorija:

Da li u ovoj epidemiji može (opet) pomoći stara Indijska mudrost…

 

Naslovna

Respiratorne bolesti nastaju tako što se bolesnik zarazi klicom, virusom iz vazduha i ta klica dođe do pluća i tu se razvija i pojavljuju se razni simptomi zavisno već o kakvoj se infekciji radi. Sada kada se ssvet suočava sa mogućom epidemijom globalnih razmera, sredstva javnog informisanja su puna različitih mišljenja i saveta koje sada neću ponavljati jer ste ih sigurno videli i pročitali.

 

Ali ono što mene zapanjuje je da se svugde (od onoga što sam ja pročitao kod nas) pominje da “virus prodire u organizam i tu se zadržava dok se ne pojave simptomi”, “virus ulazi u telo pa se spušta u pluća” itd. Tako se period inkubacije definiše kao “vrememenski period koji protekne od prodiranja klice u organizam neke osobe do pojave prvih znakova i simptoma bolesti” (Wikipedia) takođe ponavlja istu priču. Nigde se ne može naći (barem ja nisam našao nigde kod nas) odgovor na pitanje: A GDE TO OBITAVA TA KLICA DOK SE NE POJAVE SIMPTOMI?! U telu? GDE? Odgovor je: U NOSU!!! Znači, nigde ne možete naći objašnjenje “gde to virus sedi i sprema se da napadne domaćina”, kao da to uopšte nije važno! A videćemo dole da je to ključno za imuni odgovor tela.

 

Virus

U jednom veoma zanimljivom članku Univerziteta u Melburnu: „Zaustavljanje virusa gripa u nosu“, koji istina ima drugi ugao gledanja jer je pisan na temu kako napraviti „trajnu vakcinu protiv gripa“, se navodi da je na putanji virusa, nos „nazalna granična patrola“. Istraživačice Dr Angela Pizzolla and Dr Linda Wakim, navode da su, umesto da ispituju ponašanje virusa u plućima, napravile korak nazad i pomislile: „Šta ako se virus može zaustaviti u nosu“?! Jer nos je glavni portal za ulazak patogena kao što je virus gripa i da se do sada vrlo malo zna kako ta „granična patrola“ radi. Koga interesuje cela medicinska priča neka pročita gornji članak a za naše potrebe je dovoljno da kažemo da su one uspele da zaustave virus gripa „na kapiji“.

 

I, zaista, zašto kijamo? Pa da bi izbacili viruse i bakterije iz nosa pre nego što stigne u pluća (između ostalog)! Žena kija

 

 

Ne mogu da nabrojim koliko ima raznih tehnika i znanja unutar Ajurvede i joge koja su tek hiljade godina kasnije našla svoje naučno objašnjenje i potvrdu. Jedna od tih tehnika čišćenja je – Neti.

 

Među velikim epidemijama novog doba, prvo je bio SARS virus, pa svinjski, pa ptičji grip i sada imamo ovaj Wuhan virus…

 

Izgleda da je – više nego ikada – kada dođe do epidemije, rešenje u prevenciji ili još bolje u “stvaranju uslova za odgovarajuću prevenciju”.

 

Pranje ruku, nošenje maske, izbegavanje skupova itd je OK ali ograničeno u pristupu. I ovaj najnoviji virus – Wuhan ili Vuhan – koji se iz Kine širi na ceo svet nas opet stavlja na novi a isti izazov. Prva tačka širenja virusa je jasno vezana za udisanje virusa.

 

 

Presek nosa

Jasno je, dakle, da respiratorni sistem i sluzokožu nosa treba držati “spremne”, tako da su ćelije imunog sistema u “postavi” nosa spremne za “napad”.

 

U početku, virus je slab a naše telo je SPOSOBNO da ga neutrališe. Ali šta se dešava ako naše telo nije u stanju optimalnog kapaciteta? Nosna sluzokoža je puna mrtvih ćelija i šlajma što ometa ćelije imunog sistema da otkriju „uljeza“ u samom početku. Vremenom, virus se umnožava, zapravo ubrzanije se umnožava ako se hrani mrtvim ćelijama i šlajmom i dok imune ćelije ne otkriju prisustvo uljeza obično biva prekasno jer je imuni sistem prevladan.

 

Očiglednu stvar koju većina ljudi ne razume je da treba da držimo našu odbrana spremnu na prvi znak opasnosti. Ne treba mnogo više da se uradi jer smo podareni samozaštitnim sistemom samo kada mu omogućimo da deluje.

 

Jedan od načina, star hiljade godina, je dakle – NETI. U Indijskom zdravstvenom metodu – Ajurvedi – postoji šest tehnika čišćenja (Neti, Dhauti, Nauli, Kapalbhati, Basti i Trataka) a Neti je pročišenje nosnica mlakom slanom vodom koje postavu nosnica drži spremnu protiv „useljenja“ i razmnožavanja stranih virusa.

 

Neti ima odlične rezultate kod raznih upala sinusa, problema sa očima, ušima i grlom. Zaista je čudno da nije postalo uobičajena praksa kao što je, recimo, pranje zuba. Roza

 

Joga centar Sombor jedini u Srbiji prodaje ove jednostavne posudice za ispiranje nosa (koje sam nazvao: „Bide za nossmiley). U članku na mojoj joga stranici  ima detaljan opis načina upotrebe. Hiljade su izlečile probleme sa sinusima u Regionu ovom tehnikom. Sada je trenutak da se ova vremešna tehnika upotrebi i kao prevencija protiv Vuhan virusa. Ako ne pre, onda obavezno ako se i kada se virus pojavi u Srbiji. Tada bi ispiranje nosa trebalo raditi svako veče. Ne znam da li će te vi ovo uraditi ali – ja hoću.

Mada možda i neće biti potrebno…vidim naslov u novinama da taj virus ne može preživeti vazduh u Srbiji, hahaha!

Jogi Fabijan