1250px-Periodic_table_large-sr-Na-K

Kategorija:

Koliko ste puta bili kod kardiologa? Tri puta? Pet puta? Dvadeset puta? A ako niste, blago vama ali i ako niste, nastavite čitati kako ne bi ste i vi tamo stigli… I da li vam je lekar ikada rekao da možete da “amortizujete” negativan uticaj prevelike količine natrijuma kroz unos kuhinjske soli (natrijum hlorid) tako što će te povećati unos kalijuma putem kalijumove soli (kalijum hlorid)? Naravno da nije. Zašto? Zato što zdravi ljudi ne trebaju nikome (sem, možda, sami sebi, hahaha!). Ne trebaju naročito medicine i farmaciji… znate i sami.

 

Dakle, šta je natrijum („Na“) a šta je kalijum („K“)? To su elektroliti (zajedno sa mnogo drugih minerala, kao što su magnezijum, kalcijum, fosfor…) koji pomažu održavanju balansa tečnost u organizmu i količinu krvi kako bi mogla funkcionisati normalno. I dok se „kuhinjska so“ (natrijum hlorid tj. NaCl) nalazi u prirodi u odbliku kristalnog „kamena“, kalijum se nalazi u povrću, voću, morskim plodovima i mlečnim proizvodima. Najveća količina natrijuma nam dolazi iz prerađene hrane, konzervi, suhomesnatih proizvoda, „grickalica“, preliva, soja sosa, tkzv. „brze hrane“ itd. a manji deo od „soljenja hrane“. Sa druge strane, kalijum dobijamo unosom voća, povrća, orašastih plodova i mlečnih proizvoda (namirnice bogate kalijumom su kajsija, narandža, banana, paradajz, orašasto voće, krompir (naročito neoljušten), avokado, soja, mleko i mlečni proizvodi, spanać i dinja…)

 

U poređenju sa vremenom „Kamenog doba“, moderna ljudska ishrana ima daleko previše natrijuma a premalo kalijuma a biološka „mašinerija“ je ostala praktično nepromenjena i genetski je fiksirana još u vreme Paleolita. Dok bi odnos trebao biti otprilike 1 : 1 (tačnije, maximum 2,3g  natrijuma a što je oko 5g soli NaCl i minimum 3,4g kalijuma tj 1 : 1,5 taj odnos je u modernoj ishtrani negde čak i do 10 : 1 u „korist“ natrijuma!

 

Problem je u tome što upotreba previše natrijuma a premalo kalijuma podiže krvni pritisak. Zapravo, natrijum i kalijum su kao Jang i Jin i oni su komplemetarni. Dok natrijum zadržava tečnost i podiže krvni pritisak, dotle kalijum otpušta tečnost i snižava krvni pritisak. Dok natrijuma ima više u tečnosti izvan ćelija, kalijuma ima više u ćelijama. Taj proces koji „ispumpava“ natrijum iz ćelija a „upumpava“ kalijum – pri čemu se stvara energija – naziva se i „Natrijum-kalijum pumpa“ (ko želi da zna više o tome, ima puno članaka na Internetu). Inače, natrijum i kalijum su braća i nalaze se jedan pored drugoga na Mendeljejevoj tablici elemenata (vidi sliku).

Sem velikog značja i uticaja na krvni pritisak i balans tečnosti, kalijum ima i mnoge druge dobrobiti kao što je uticaj na kontrakciju mišića te na nervne impulse, pomaže varenju i uspostavljanju pravilnog srčanog ritma te balansira pH…

 

I, sada da potpuno pojednostavimo: bezbroj puta su nam lekari rekli da, ako imamo problema sa krvnim pritiskom, da izbegavamo „slano i masno“. Ako to sledimo, nema nam druge nego da jedemo bljutavu hranu – mislili smo. Međutim, postoji i drugo rešenje: umesto da hranu solimo natrijum hloridom (NaCl) solićemo je kalijum hloridom (KCl) – KLIK na link!. Ako niste znali „ukus“ obične kuhinjske soli NaCl i kalijumove soli KCl – je identičan. Jedina razlika je da – ako bi smo kuvali sa KCl – ta so je malo gorka. Ali ako zasolimo već kuvanu hranu nema apsolutno nikakve razlike. Znači, na stolu, umesto NaCl treba da bude KCl. Nema više bljutave, neslane hrane – slobodno solite svoju hranu, salate i priloge sa KCL i poboljšajte svoje zdravlje!

 

Jogi Fabijan