NETI- BIDE ZA NOS (Neti

Kategorija:

Potpuno neškodljivo a vrlo efikasno!

S4-1b-Rhinosan-bide-za-nos-devojkaĐala neti (Jala neti) na Sanskritu znači ‘Ispiranje nosa vodom’. To je jednostavno ispiranje nosa slanom vodom.

Zanimljivo je da nam prva asocijacija sa vodom u nosu bude ona sa kupanja kada nam ‘uđe voda u nos’ i dosta je neprijatno. Međutim, ovo je sasvim bezbolna i neškodljiva a veoma efikasna metoda.

Metoda je prastara i vrlo jednostavna. Napuniš bokalčić Neti sa mlakom slanom vodom, nagneš glavu na jednu stranu i sipaš vodu u jednu nosnica a ona ističe na drugu. Ponoviš na drugu nosnicu. To radiš iznad lavaboa ili u kadi. 

Bide za nos – Neti bokalčić – Lek za sinuse – Savršeno!

U čemu je stvar? Da pođemo od problema: curi ti nos od prehlade i/ili alergije, kijaš, ne možeš da dišeš na nos, bole te sinusi… I sve to može da prođe sa samo nekoliko ispiranja nosa! Naravno da te zvanična medicina neće tome podučavati jer ko će onda kupovati sve te lekove, kapi, inhalatore i gluposti.

Tajna efikasnosti ove metode je u tome što koristi slanu vodu; slana voda je prirodno anti-bakterijsko sredstvo. Taj nežni tok tople slane vode kroz nosnu šupljinu, ispira prljavštinu (prašina, polen), zagađenja i sluz koja je puna bakterija. Ta voda takođe smekšava sluz i čini je lakšom za izbacivanje. Na taj način se fine dlačice nosnog prolaza očiste i ponovo mogu da vrše svoju funkciju (da pokreću sluz/sline ili napred u nos za izbacivanje ili prema nazad u grlo).

Verovali ili ne ova metoda stimuliše i hipofizu i epifizu, ‘glavne’ žljezde našeg organizma koje regulišu hormonalni sistem.

Oni koji se bave meditacijom će ubrzo primetiti veliki napredak. Ovom tehnikom stimulišemo, dakle, epifizu koja je zapravo – ‘Šesta čakra’ tkzv. ‘treće oko’, put unutrašnjeg viđenja, pa nam metoda istovremeno pomaže u razvijanju intuicije.

Kako se to radiS4-1d-Rhinosan-bide-za-nos-devojce

1. Najbolje je da upotrebiš spelijalni Neti bokalčić ali može da posluži i neka druga posuda, flaša i sl.

2. Morska so je najbolji izbor ali može da posluži i obična kamena so. Ide, otprilke jedna kafena kašićica na pola litre vode (na jedan bokalčić). Slanoća treba da bude približna slanoći tvojih suza, to se vremenom lepo nauči i uskladi.

3. ‘Topla voda’ znači temperatura što bliže temperaturi tela.

4. Tehnika se satoji u tome da dišemo mirno kroz usta, da se sagnemo iznad lavaboa, privučemo bradu ka grudnoj kosti (kako voda ne bi tekla u grlo) i sipamo pola količine u jednu nosnicu. Potom snažno izduvamo tu nosnicu ili obe ali samo jednu po jednu. Zatim ponovimo na drugu stranu. Opet izduvamo ‘ispranu’ nosnicu. Na kraju izduvamo obe nosnice, ali samo jednu po jednu (pr tome uvek snažno pritisnemo onu drugu).

5. Ukoliko ti je jedna (ili obe) nosnica zapušena, ipak sipaj slanu vodu u tu nosnicu. Izduvaj sadržinu i ponovi ‘operaciju’ nekoliko puta, možda ćeš morati da dopunjavaš posudu. To će smekšati sluz u unosu i najverovatnije ćeš moći da ga potpuno izduvaš.

S4-1e-Rhinosan-bide-za-nos-polozaj6. Kombinacija joga položaja i ove tehnike stvara čuda! Dakle, kada je ‘operacija’ završena, zauzmeš neki od joga položaja gde je glava niže od srca (Pas koji gleda dole i sl.) ili se jednostavno saviješ prema napred i osloniš rukama na kolena ili na pod i ostaneš tako 30tak sekundi, kako bi se slana voda slila u sinuse. Ovo je toliko prosto da ne možeš verovati koliko je efikasno. Neki moji vežbači su na ovaj način otklonili višegodišnje hronične upale sinusa, grla, glavobolje itd (znate, ‘hronična bolest’ je pleonazam zvanične medicine za nešto za šta ta medicina nema leka).

7. I poslednje ‘čudo’ je da je ta metoda nebrojeno puta efikasnija od vakcine protiv gripa (ukoliko ta vakcina ima ikakve korisne efekte). Naime, pre nego što virusi i bakterije uđu u telo, one ostaju neko vreme (par dana) upravo tu u ‘unutrašnjem’ nosu u toj sluzi! I šta? Vi ovom metodom, svakodnevno čišteći sadržaj nosa, izbacite sve te moguće izazivače i – nema bolesti.

Važna napomena: Sat, dva nakon izvođenja ove tehnike, ne smemo se izlagati hladnoći, pa je najbolje to uraditi na kraju dana kada više nećemo izlaziti napolje. Ipak, ne treba je raditi i neposredno pre spavanja, nego jedno sat vremena ranije.

JogiF