Mak na konac

Kategorija:

jogifaba,mak,zdrav životDa li ste znali, dragi moji, da su cene mlevenog i maka u zrnu iste? E, to je zato što je mak u zrnu 100% mak a mleveni ima najviše 50% maka ostalo je šećer i skrob (brašno). Kila maka je 500 – 600 dinara a kg šečera/brašna deset puta manja. I ne samo što je vas “uvrću” na ceni nego je i sasvim nezdravo jesti taj beli skrob. A pogledajte kakve je boje mleveni mak – crne! Setite se ove boje kada sledeći put budete kupovali mleveni mak.

Zato lepo prekopajte špajz i nađite staru mašinu za mlevenje maka (ova na slici je duplo starija od mene!) ili ako je nemate, možete se poslužiti i mlinom za kafu mada nije isto. A šta mislite zašto se prodaje mlevena kafa? Iz istih razloga (dodavanje ječma, cikorije itd) ali to nije sada tema.

A ako nemate ni mašinicu ni mlin za kafu, pošaljite mak meni pa ću vam ja samleti a uzimam samo 10% “ušura” smiley.

Inače, zdravstvene dobrobiti maka su nebrojene (ako vas zanima ima toga puno na Internetu). Ipak pazite: ima puuuunoo kalorija (i ne preterujte sa čaurama, hahaha!).

Jogi Faba