Zdravo & jeftino: 'Pileći paprikaš' od leblebije

751-8a-Jelo-jogif_copyUmesto piletine uzmeš leblebiju i skuvaš paprikaš i – to je to, hahaha!

Malo šale, ali u osnovi to je to. Inače, moji recepri nisu za kuvare/kuvarice kojima recept treba početi sa „Uključi šporet’…

Dakle, leblebija, naut, slanutak (Cicer arietinum) je jako hranljiva i ukusna namirnica iz porodice pasulja i imate je kupiti u prodavnicama zdrave hrane a bilo je i u „Veru’ jedna odlična krupna vrsta. Bitno je kupiti presnu a ne pečenu ili sušenu.

751-8b-Leblebija-jogifZa četvoročlanu porodicu je dovoljno – verovali ili ne – samo 200 – 300g jer ona nabubri potapanjem u vodi. Znači potopi se na nekoliko sati (najbolje preko noći: bolje smekša a dobije i odlike „klica’) i zatim se procedi i stavi na distantni luk ili kako već vi kuvate pileći paprikaš.

Mali trik koji ja izvodim je da testeninu skuvam u tom soku od paprikaša ali za to morate biti malko veštiji i ostaviti malo „dužu čorbu’.

Uživajte!

Jogif