Zdravo & jeftino: Štir špagete

Kategorija:

751-2a-tir-spagete-biljka„Jaoooj, ti jedeš onaj korov!? Pa ti si luda!’ Tako ljudi odreaguju kada im kažem da sam pravila špagete sa štirom.

Latinski naziv za Štir je Amaranthus retroflexus. Tipičan korov, raste na strništima, međama, travnjacima, baštama, pored kanala… od koje se za jelo koristi lišće i seme. Semenke štira sadrže visoke vredne belančevine, a lišće su bogat izvor vitamina C, beta karotina, niacina, kalcijuma i gvožđa.

E, a evo ga sada i čuveni rećept koji morate da probate i razuverite sebe da se i od korova može živeti, A o jeftinoći ne treba da govorim, (GRATIS)!751-2-tir-spagete-korov

Inače, letos smo na Krfu videli štir da se prodaje na pijacama i nismo mogli verovati jer je to zaista raste svugde. Nismo kupili nego smo zatražili od jednog gospodina da nas pusti u svoju baštu, da uberemo koji list korova, što nam je on i dozvolio, ali nas je celo vreme gledao popreko, hahaha!

Potrebni sastojci:

1. Uberite puno mladjih listova štira i vrhove sa semenkama (oko pola kilograma, može i više i manje), naravno ako vas komšija pusti u baštu:

2. Puter, ili Gi (maslo).

3. Beli luk

4. Špagete ili bilo koja testenina, vama omiljena

5. Parmezan (opcija)

Kako se pravi:

751-2b-tir-spagete-jeloProdinstajte par češnjeva belog luka na puteru Gi, tome dodajte prethodno opran, ocedjen i na krupnije iseckani štir i vrloooo malo vode i sve to dinstaje-pržite na srednjoj temperaturi. Kada smekša i ispari ono malo vode, onda je jelo gotovo i služi se kao prilog za špagete a možete da jedete i samo sa hlebom.

E, a sada još jedna varijanta, možete sa tim štirom da pomešate i listove blitve… ne menja ukus a obogatili ste jelo sa još jednom biljkom.

Sretno i prijatno Smile!

Roza