GAJATRI MANTRA

Kategorija:

Mantre-Gayatri-DeviOva je mantra druga po redu po učestalosti korišćenja i poznatosti u svetu i smatra se za najvišu i najsnažniju mantru. Poznata je i pod imenom “Guru Mantra” i “Savitri mantra”. Kaže se da ju je svetu darovala Gajatri Devi (Boginja Gajatri). U Bagavat Giti Krišna kaže Arđuni: “Među svim mantrama, ja sam Gajatri”. Sama reč “gajatri” se sastoji od dve reči: “”gajati” što znači “pevati” i “trajati” što znači “zaštiti”, pa se tako štitimo pevajući ovu mantru. Inače, muški rod te imenice je “Gajatra” i znači “himna”

Gajatri Devi, ima u jednoj ruci posudu sa lekom a u drugoj novac (bogatstvo). Takođe, ona sedi na cvetu lotosa i jaše belog labuda što su simbnoli prosvetljenja. Dakle, pevajući tu mantru obezbeđujemo, zdravlje, bogatstvo i, konačno, prosvetljenje.

Sai Baba u svome učenju kaže da će vas ona “zaštiti od nesreće gde god da ste, učiniće da vam intelekt sija, poboljšaće vam moć govora i ukloniće mrak neznanja (ponekada je predstavljena kako drži knjigu u desnoj ruci). Poslušajte tu mantru u izvođenju Sai Babe (Link ide na YouTube http://www.youtube.com/watch?v=CWQhfUBAUOY

Na YouTube možete videti mnoga druga izvođenja te mantre a jednu čuvenu možete čuti kada otvorite moju stranicu www.yogacentarsombor.com 

Mantre-gayatri-mantra-tattooIma puno prevoda jer Sanskrit višeznačan a ja vam evo dajem značenje reč po reč (a možete videti i kako izgleda napisana – tetovažom Smile):

OM = Svemogući Bože
BUR = Oteletvorenje životne i duhovne energije
BUVAHA = Uništavač patnje
SVAHA = Otelotvorenje radosti
TAT = To (ukazuje na Boga)
SAVITUR = Sjajan, bleštav, kao sunce
VARENJAM = Najviši, najbolji
BARGO = Uništavač grehova
DEVASJA = Božanski
DIMAHI = Neka primi
DIJO = Razum
JO = Ko
NAHA = Naš
PRAČODAJAT = Neka pobudi

Slušajte je kada god imate vremena i/ili kada ste uznemireni.