Dinamička meditacija

Kategorija:

~ Izaći iz zatvora prošlosti ~

1a-dynamic-jogifNa mom duhovnom putu sam sreo, isprobao i podučavao bezbroj tehnika. Večno sam imao utisak da mnoge tehnike više ne priliče današnjem čoveku. Za mnoge mi se činilo da su beskrajno dosadne i/ili komplikovane i da neće dati rezultate u hiljade godina ili života. Za druge mi se činilo da su tako jednostrane i da su pogodne samo za poneke ljude.

Vreme je pokazalo da sam jako bio u pravu. Kada sam stigao do sopstvenog Središta mogao sam ustanoviti koje su tehnike bile suvišne a koje – kod većine ljudi – ne mogu dati rezultate u ovom životu (u jednom životu). Pri tome sam, takođe, u tu kompleksnu jednačinu morao i da ugradim nepoznatu koliko se Čovek promenuo od vremena kada je većina tehnika nastala…..

Da ne dužim, savremeni čovek je toliko opterećen teškim mislima i emocijama i tako zatrpan mentalnim stimulansima (informacije, vesti, zabava) da mu većina klasičnih metoda meditacije više nisu upotrebljive. Cela atmosfera, cela „umosfera’ je promenjena. Sa tako zatrpanom glavom, znanjem, informacijama i glupostima, savremenom čoveku bi bilo potrebno hiljade godina da sedi i pušta da „smeće’ iz glave prolazi i prolazi i prolazi.

Svima takvima je neophodno da prvo snažno rastresu ceo „sistem’, izbace najkrupnije „đubre’ i tek tada da, finijm metodama, rade na pročišćenju dubljih slojeva.1b-dynamic-jogif

Iz zarobljenosti u glavi se ne može izaći racionalno. Um ne može naći rešenje jer je on – problem. Sistematičnost ne može naći rešenje jer je um sistematičan. Iz te blokade se može izaći samo haosom. Jedino haos može da zabuni um i stvori uslove da se spustimo u srce, i niže do Bića, do korena, do Izvora. Um ne može da se spusti do Izvora. Njega treba isključiti – šokom.

Evo tehnika Dinamičke meditacije kako ju je dizajnirao Ošo i koja je pomogla milionima da prvo uklone naslage, hrpe mentalnog smeća nakupljenog u ovom i prošlim životima i da tada sednu i primene mirnije, tradicionalne metode.

Taj dinamički metod može površno gledajući da liči na neki „divlji’ ples („zumba’), na neki „primalni krik’, na neobuzdano pražnjenje ali, ali ima bitna razlika. Ovo je meditacija. Dakle, gledaj da ostaneš prisutan/na koliko god je to moguće. Gledaj da nipošto ne gubiš prisutnost tokom svih ovih faza. To je poenta.

U tehničke detalje spada i to da bi trebalo ostati zatvorenih očiju (čak i vezati oči). Takođe, vreme predviđeno za svaku fazu (10 + 10 + 10 + 15 + 15) najčešće nije moguće izvesti jer najveći broj učesnika nema kondicije da haotične diše ili skače i viče „hu!’ po deset minuta, pa – posmatrajući kako ide meditacija – skraćujem po potrebi pojedine faze. Sa druge strane, poslednja faza ples, može trajati i duže. Možete je izvoditi i sami a i u grupi.

Tu vrstu meditacije koristim obično na kraju radionica kada se polaznici malo bolje upoznaju i postanu slobodniji. Kako se ova 2012. sve više ubrzava, kako su količine mentalne polucije sve nepodnošljivije, uvešću ovu metodu i u svoje redovne joga treninge. Nema(š) više vremena.

Ta dinamička meditacija ima 5 faza i traje od 30 – 60 minuta:

1. Duboko, brzo, haotično disanje, 5 – 10 min

dynstage1Ovo haotično disanje treba da napravi haos u tvom potisnutom sistemu. Dok ne stvoriš haos ne možeš se osloboditi potisnutog u sebi. To duboko disanje pumpa kiseonik u telo a on doprinosi sagorevanje i stvaranju elekticiteta uz pomoć kojeg možeš ući duboko u sebe, otići iza sebe. Dakle, duboko i brzo. Naglasak je na izdahu. Pusti neka celo telo diše. Pazi da ne upadneš u ritam. Ostani svesan/na.

2. Katarza, 5 -10 min

dynstage2Eksplodiraj, poludi. Postani „svesno lud’. Što god dođe dozvoli da se izrazi, sarađuj sa time. Time ćeš se isprazniti. To znači isprazniti se od svih potisnutosti. U toj ispražnjenosti može se desiti transformacija. To rasterećivanje je preduslov da bi današnji čovek mogao doživeti mir, unutrašnju tišinu. Dopusti da se kroz pokret i – kada ti uslovi dozvoljavaju – kroz glas izraze koje god emocije naiđu. Izrazi što god da ti naiđe, radost, strah, bes, tuga…. Smej se, plači, vrišti, urlaj, tresi se, skači, šutiraj, „boksuj’, valjaj se po zemlji. Dakle, ne planiraj koje ćeš emocije „izbaciti’ nego pusti one koje dođu. Ukoliko ti uslovi ne dozvoljavaju da praviš buku, pokušaj da okreneš katarzu prema unutra ili probaj da glumiš izražavanje emocija (kao u nemom filmu).

3. Mantra „Hu!’, 10 min

dynstage3Kada te priviče suprotan pol, tvoj seks centar je pogođen spolja i energija počinje da ti teče prema napolje, prema drugome. Međutim, uzvik (mantra) „Hu’! pogađa taj isti centar, ali iznutra. Kada je taj centar pogođen iznutra, i energija počinje teći prema unutra. Transformišeš se tek kada ti energija počinje teći u suprotnom pravcu. Dakle, digni ruke i skači a kada doskočiš. Glasno i snažno izreci: „Hu!’. Doskoči prvo na prste pa na pete. Oseti udarac u seks centru. U tom času uzvikni „Hu!’

4. „STOP’, 10 min

dynstage4Kada čuješ „STOP’, potpuni se zaustavi, „zamrzni se’ i pusti da energija slobodno kruži prema gore. Tačno u onom položaju u kome si se našao, našla. Bez pokreta, bez zvuka, ništa, samo svesno posmatraj tok u sebi. Meditacija.

5. Ples, 15 – 20 min

dynstage5Sada dolazi proslava. Rasterećenje, radost, ples. Nikakav naučeni ples, nego spontani ples. I kroz taj ples izrazi štogod da ti dođe.

Zaista se desi preporod.

JogiF