Jogif Krija (Postupak za 2012.)

Kategorija:

Iz neistine u Istinu (iz nebića u Biće)

Uvod

652a-Jogif-krija-jogif_crvenaKada sam, pre nekog vremena, pisao na temu Tantra joge, rekao sam – u polu šali – da, ako nam ne uspe prečica ka Prosvetljenju putem seksa, ostane nam – dobar seks! Dakle, štete nema. Slično je i ovo sa duhovnim rastom i 2012.: Ako se ove 2012. ništa ne desi (kao što verovatno ni neće), a mi se duhovno probudili – nema štete Smile!

A šta je problem? Najveći broj ljudi nikada ne postane svesan svog najbitnijeg dela, ne sazna za svoju pravu prirodu, ne dopre dalje od telo-um identifikacije. A to je velika šteta jer se rađamo (i patimo) samo zato da se bi se probudili, izašli iz te more, iz te iluzije o sebi.

Neponovljiva šansa koju nam pruža ova 2012. (i godine oko nje) ne bi nipošto smela da se propusti. Kao što često govorim i pišem, ovaj period tranzicije nam otvara velike mogućnosti. Ali ne svima; za one nemirne (izgubljene u mislima i emociujama koje ih slede) ove godine „proređenih misli’ će stvarno biti „kraj sveta’. Sa druge strane, te iste okolnosti će onim mirnima (koji su krenuli putem buđenja) biti odskočna daska. A izbor je naš: pakao ili raj, biraj sam/a.

Ovaj članak ima za svrhu da pozove sve kojima je stalo do njih samih i do njihovih bližnjih i same planete Zemlje da iskoriste ovu izvanrednu priliku.

Za ovaj period do 21.12.2012., sam dizajnirao jednu „praksu’ (kriya) koristeći kombinovano najbolje tradicije joge (Isha kriya)i Zen Budizma (Zazen). Postupak je vrlo jednostavana i svako ga može izvesti. Traje od 48 – 90 dana u zavisnosti da li će te vežbati jedan ili dva puta dnevno (15 – 20 minuta).

Šta je kriya

Postupci kojima telom, rečima ili mislima utičemo na spoljni svet čine karmu a postupci kojima utičemo na sebe prema unutra su kriye. Neke od vrlo poznatih krija su neti, kapalabhati, trataka itd.

652b-Jogif-krija-krije-jogifOvom krijom ćemo da upotrebimo i utičemo na um, dah i Svesnost („neponovljivo trojstvo’). Naš „ljubljeni’ um koji nam ne da mira ni danju ni noću ćemo lepo sada da angažujemo i da iskoristimo (za duhovno buđenje) umesto da on koristi nas. Dakle, ponavljaćemo jednu mantru i iskoristiti veliku moć uma da utiče na samog sebe. Ta mantra navodi um na sopstveno „samoubistvo’, hahaha! To vam je kao u onoj bajci gde je jedan dečak upao u neku rupu i izvukao se tako što je vukao sebe za – pertle od cipela! Izvukao je sebe sobom. I – zaista – „izvući’ vas iz ove more (koju zovete vaš život) možete samo vi sami. Ako očekujete da vas neko drugi izvlači (učitelj, trener, Bog, pop, energije, država itd, itd), taj drugi vas može uvek i vratiti nazad (ispustiti, hahaha!). Pravi rast i buđenje možete izvesti samo vi sami. Učitelj vas može odvesti do vrata hrama ali u hram morate i možete ući isključivo sami.

652e-Jogif-krija-Uputstvo„Bog je dah unutar daha’. Dakle, dok ponavljamo mantru striktno vezanu za dah, mi smo koristimo tu „sponu duha i tela’ da nam pomogne da se razvedemo od te telo-um „smeše’ i identifikacije sa njom. Drugim rečima da napravimo „pukotinu’ između naše prave prirode (Biće) i naše neistinite identifikacije sa njom (ego). Kada nastane prva „naprslina’ – počinje pravo buđenje (pogledaj video isečak). Kada počinjemo doživljavati distanciranje od te telo-um smeše (ne samo misliti o njoj), buđenje postaje stvarno: počinjemo da naziremo Istinu. Istinu o sebi i svetu oko sebe. Tada se ogromna energija vezana za brige i strahove počinje oslobađati i postane nam dostupna za – radost.

Sve to vreme Svesnost je posmatrač i svedok postupka. Istina da će vam misli praviti smetnje ali se nemojte na to obazirati: kada primetite da ste odlutali za mislima, jednostavno se vratite na dah i mantru. Svesnost i tehnika i Cilj, ona je Put.

Mantra

Mantra glasi: „Nisam ovo telo, nisam čak ni um’. Sa udahom izgovaramo mentalno (u sebi): „Nisam ovo telo’ a sa izdahom: „Nisam čak ni um’. Podesimo da udah traje tačno koliko i izgovaranje prvog dela mantre, a izdah da traje koliko i mentalni izgovor drugog dela mantre.

Treće oko

652c-Jogif-krija-Ajna-jogif‘Oko kojim ja gledam Boga jeste isto oko kojim Bog gleda mene’ (Majstor Ekart, 1260–1328). Treće oko nije telesno oko. To je energetsko oko, to je šesta čakra (Ajna chakra), smešteno iza prostora između obrva (anatomski to je epifiza). Tokom praćenja daha i izgovaranja mantre, pogled (zatvorenih očiju) nam je usmeren na taj prostor između obrva. Tu je „komandni centar’ naše svesti i te se misli, želje i namere „uhvaćene’ u tom prostoru – ostvaruju.

Ukoliko tokom vežbanja „vidiš’ to treće oko (neodređana treperava tamno-svetla „tačka’) – odlično. Ukoliko ga ne vidiš, opet dobro.

Hara

652d-Jogif-krija-Hara-jogifSredišna tačka našeg tela, tamo gde je spremište naše životne energije, se na Japanskom zove hara (znate ono: harakiri) i bukvalno znači „stomak’ a metaforično znači „okean energije’. Ona se nalazi nekoliko santimetara ispod pupka, negde na pola puta između pupka i stidne kosti. Ako želimo da je lakše ili bolje osetimo, korisno je zamisliti kao neko crvenu tačku, lampicu koja svetli u tami stomaka.

Kada budemo izgovarali rezoninično „Aaaaaaa’, svesnost će nam biti u toj tački. Pokušaćemo da osetimo vibracije u njoj (sasvim je OK ako ih i ne osetite).

Položaj tela

Znači, sednemo ili u neki klasičan položaj za meditaciju prekrštenih nogu, ili jednostavno u neki udoban položaj. Gledamo da nam leđa ostanu prava (stomak slobodan za disanje). Ako ne možete izdržati tih dvadesetak minuta bez naslona, onda se naslonite ali pokušajte da oslonite samo donji deo leđa. Ako sedite na podu, zgodno je sesti na neki jastuk ili smotano ćebe (možete nabaviti i specijalni jastuk za meditaciju – „zafu’). Ruke položimo na kolena ili butine sa dlanovima prema gore. Korisno je okrenuti se prema Istoku.

Za detalje vidi video snimke sa objašnjenjima i detaljnom tehnikom.

http://www.youtube.com/watch?v=7zYGf_kv3ZI&list=UUzXxVYROIYWfeVpDR8m8bvQ…

http://www.youtube.com/watch?v=pKUkr_mI3rI&list=UUzXxVYROIYWfeVpDR8m8bvQ…

Jako bi bilo dobro (slovima: jako dobro) da se tokom ove krije malo disciplinujemo. Dakle, da gledamo da se što više krećemo (idealno bi bilo da vežbamo jogu i sl.), da apstiniramo od telesnih i mentalnih zagađenja: da se hranimo zdravo (idealno bi bilo vegetarijanski + kraći ili duži post) i da apstiniramo od televizije (i drugih uznemiravajućih medija).

652f-Jogif-krija-PlanetaAko ste mogli provesti mesece i godine (ne sate i dane, nego godine!) uz TV i komjuterske igrice, pokušajte izdvojiti dvadesetak minuta dnevno kako bi ste pronašli ko ste zapravo vi i koja je vaša svrha na ovoj Zemlji. To je naš dug prema sebi i Planeti. Tako ćemo joj (i sebi) najbolje pomoći u ovoj tranziciji. Tranzicija i prelaz Čoveka u više dimenzije nije neka mistična magla. To je konkretna posvećena aktivnost rada na sebi. JUST DO IT!

JogiF