Meditacija: Budina figurica

Kategorija:

628a-Meditacija-buda-figura-jogif-devojceU ovu ovoj meditaciji zamislimo zlatnu figurice Bude u predelu srca. Kao i za svaku drugu sedeću meditaciju, nađi neko mirno mesto i sedi udobno. Meditacija znači opuštenost ali budnost tj. ne takvu opuštenost u kojoj ćeš zaspati nego ostati budan. Stoga je vrlo preporučljivo sedeti pravih leđa (bez naslona).

U uvodu za ovu meditaciju Ošo veli da je dobro popiti šolju čaja jer da vas čaj malo razbudi. To važi i za svaku drugu meditaciju. U svakom slučaju ne treba meditirati punog stomaka; ali ne ni gladan. Topao, pa hladan tuš takođe veoma pogoduje meditaciji.

Za ovu sam meditaciju otkrio da je vrlo zgodno prethodno pronaći kost koja se nalazi na dnu grudne kosti, na samom kraju, pre stomaka i tu kost nežno ‘masirati’ nekoliko minuta kružnim pokretima vrhova prstiju u pravcu kazaljke na satu. To zato da se bolje ‘locira’ mesto na kome ćemo vizualizirati Budinu figuricu. Naime, posle masaže nam još duže vreme ostane ‘živ’ taj deo tela pa pažnju lakše zadržimo na tom mestu. Evo sam napravio foto-montažu devojke u meditaciji sa Buda figuricom.628b-Meditacija-buda-figura-jogif-svetlo_copy_copy_copy

Sedi opušteno zatvorenih očiju i na tom mestu tik ispod grudne kosti zamisli, vizualiziraj malu, zlatnu, vrlo svetlu figuricu Bude, veličine nekoliko santimetara.

Zamisli da je ta figura napravljena od zlatnog svetla i da to svetlo isijava; poistoveti se sa tim svetlom, vidi kako se svetlo širi u celo telo. Sada ti je celo telo ispunjeno zlatnom svetlošću.

Sada zraci zlatne svetlosti počinju da isijavaju i izvan tvog tela. Počinju da se šire u sobu, dotiču zidove, plafon… Šire se po celoj kući, ispunjavaju celu kuću…

Sada vidi, oseti, vizualiziraj kako se svetlost širi i ispunjava ceo tvoj grad, celu tvoju zemlju, ceo tvoj Kontinent… pa celu planetu Zemlju. Nastavi sada tako da širiš tu zlatnu svetlost na ceo Sunčev sistem, pa na našu galaksiju Mlečni put i za desetak minuta neka se ta zlatna svetlost iz tvog duhovnog srca raširi na ceo Univerzum! Ostani nekoliko minuta u središtu te svetlosti, oseti da je ceo Univerzum u tebi. Oseti beskrajni mir u svojoj beskonačnosti. To sam, evo, ilustrovao sa slikom Budine figure koja svetli u tami.

Sada kreni lagano da se smanjuješ. Počni da se skupljaš. Vraćaj se obrnutim putem: iz celog Univerzuma u Galaksiju, pa Sunčev sistem, pa Zemlju, pa Kontinent, pa tvoje mesto, pa kuća i prostorija i – vrati se u telo svojoj unutrašnjoj figurici.

Sada – iznenada – i u tome je cela suština – naglo – ukloni tu figuricu Bude; sada ostane ‘negativna slika’ kao foto negativ, kao kada gledaš kroz prozor pa zatvoriš oči i dobiješ negativ slike (i za to sam napravio ilustraciju).

628c-Meditacija-buda-figura-jogif-negativ_copyFigurica Bude je bila tu puna svetlosti a sada je naglo – nestala. Ostao je samo njen negativ, praznina…. rupa. Drži tu sliku nekoliko minuta… Oseti blaženstvo u toj tami, praznini i tišini. Pusti neka se širi u tebi taj osećaj kako je sve uredu, sve kako treba biti.

Cela meditacija može da bude, dakle, 20 – 30 minuta. Nakon njen bićeš potpuno preporođen/a. Kada se ova meditacija radi češće, počinje ta figurica da se pojavljuje u snu… tada to više i nije san, nego meditacija.

Ošo & JogiF