Meditacija: Foliraj prosvetljenje

Kategorija:

660a-Meditacija-prosvetljenje-foliraj-google-jogifMada sam oduvek čitao ‘sve i svašta’, a sam termin ‘prosvetljenje’ sam sreo tek pre desetak godina i tada je bilo svega nekoliko članaka o tome na našem jeziku na Internetu a neku knjigu o tome nisam imao. A kada sam sam sada upitao Google, dobio sam preko 60.000 jedinica (za manje od sekunde). Na ovoj stranici (joga.rs), u anketi je već preko 400 osoba (18%) reklo da od joge ‘očekuje’ prosvetljenje. Verovatno pre desetak godina nije bilo toliko osoba ukupno, kod nas, koje znaju šta je to ‘prosvetlenje’.

Duhovnost se širi neverovatnom brzinom. Gledajući prema spolja to se možda ne može tako lako videti ali ja to o s e ć a m . Gledaj da ‘uhvatiš taj voz’ jer su ‘tesna vrata što vode u Nebo660b-Meditacija-prosvetljenje-foliraj-statistika-jogif_copy

Pošto tema ovog članka nije ‘prosvetljenje’ nego tehnika na putu ka prosvetljenju, pa se neću upuštati u to šta je prosvetlenje ali ipak samo da dodam šta je na to pitanje odgovorio Buda: ‘To je kraj patnje’.

Ovu tehniku meditacije koju sam izmislio pre 4, 5 godine kada već nisam znao kako da se izborim sa egom, tj. mislima i emocijama koje ih prate. O toj tehnici su mogli da slušaju polaznici mojih raznih radionica.

660c-Meditacija-prosvetljenje-foliraj-vic-jogifI upozorenje, kako ne bi bilo zabune: ovo pretvaranje prosvetljenosti je samo za ‘unutrašnju upotrebu’ nikako za prema spolja; prema drugim ljudima to je najveći greh, n e d o p u š t e n o !

Da pređem na stvar: ko god je pokušavao razne tehnike ‘izbegavanja’ ili ‘zavaravanja’ uma, zna koliko je um lukav i kako se uvek ponovo (i vrlo brzo) vrati. Kada sam jednom, pokušao da ‘vidim’ kako to izgleda biti prosvetljen, uočio sam da se um ne vraća takvom brzinom i nasrtljivošću… Ha, uspeo sam da ga prevarim! Kada glumite prosvetljenost (samo pratite doživljaje a ne mislite o njima), um ‘misli’ da to nije zapravo (opasnost po njega), da je to samo igra i – ostavi vas na miru Smile!

Dakle, kada legnete i spremate se da zaspite, pomislite: ‘Kako izgleda spavanje (ulazak u san) nekog prosvetljenika?’ Pokušajte da, bez mentalnih komenatara, osetite kontakt tela i postelje (idite, lepo deo po deo tela koji osetite da se dodiruje sa krevetom), osluškujte zvuke sa ulice ili iz susedstva, vidite da li osetite neki miris (krevetnine ili parfema i sl.), osetite svoj dah…nema misli, a sve znate šta se dešava. Savršeno.660d-Meditacija-prosvetljenje-foliraj-autoput-jogif Sem mira i radosti koje donosi takva tehnika, san koji usledi iz te Svesnosti je neuporedivo kvalitetniji nego san ‘iz tuposti’ (TV, novine i sl.)

Kada ste ovo uvežbali, pređite na ‘foliranje prosvetljenosti’ u situacijama svakodnevnog života; ‘kako prosvetljenik jede?’, pa jedite lagano i prisutno, ‘kako Ošo šeta?’, pa hodajte lagano, prisutno, da osetite svaki korak… kada uvežbate ove ‘obične’ stvari, pokušajte da vidite ‘kako svetac razgovara’, pa pokušajte biti svesan svojih rekacija i govora (posmatraj dok govoriš kao da govori neko drugi a slušaj potpuno prisutno kao da tu osobu vidiš prvi put u životu)…

Kada jednom dozvolite mogućnost da budete prosvetljeni, stvarate neku prostranost u sebi koja je moćno pozitivna. Osećate se mnogo bolje…i tako, malo po malo i – više se ne morte pretvarati: stigli ste na cilj! 660e-Meditacija-prosvetljenje-foliraj-buda-jogifTo ne znači da će te moći biti prisutni svo vreme ali će te uspevati sve duže i duže da ste svesni svega što radite i što se oko vas dešava a da pri tome to ne bude misao, da ne komentarišete.

Tek mnogo kasnije (ovih dana) otkrio sam da postoji jedna vrlo slična tehnika koju je dao Buda i zove se bhavana i kojom uz pomoć imaginacije, pretvarajući da si prosvetljen/a – počinješ stvarati unutrašnji doživlaj toga stanja. Ha, Buda me kopira!

Vežbanje prosvetljenja je sofisticirana verzija onoga ‘probaj, probaj dok ne uspeš’ (‘fake it, fake it, until you make it’). To mora – pre ili kasnije – da uspe jer svako od nas u sebi nosi ‘mustru prosvetljenja’ i ona nas neodoljivo privlači (u formi težnje ka duhovnom rastu). Kao da prizivaš svog unutrašnjeg ‘mudraca’, koji je inače prosvetljen i stvarno živi u nama…660f-Meditacija-prosvetljenje-age-enlightement-jogif

Meni je sada prirodno da se krećem od Ega ka Biću i nazad. Ipak, ne mogu ostati uvek u Biću onoliko koliko bih želeo; u zavisnosti od jačine ‘izazova’ taj ostanak je duži ili kraći.

Lakše je imati doživljaj prosvećenosti nego u njemu ostati.

JogiF