Meditacija: Izdah saosećanja

Kategorija:

641a-joga-meditacija-blagoslov-jogifUobičajeni način disanja pri opuštanju (Šavasana) između vežbi joge je da ‘udišemo’ od vrhova prstiju na nogama pa do vrha glave a da izdišemo obrnuto i da sa udahom vizualiziramo kao neku srebrnastu maglu (Kosmičku energiju) kako nam puni telo snagom i zdravljem a da sa izdahom vizualiziramo kako iz nas otiču bolesti, otrovi i napetosti.

Ovom metodom meditacije, naprotiv, uzimamo sa udahom sav bol i nesreću sveta. Dakle, dok udišemo osetimo i ‘vidimo’ kako udišemo svu tugu svih ljudi sveta, svu tamu, patnju i bol na ovome svetu; udišemo ceo taj pakao i absorbujemo ga u svom srcu.

Kada sam ja započinjao tu metodu, udah mi se stalno pričinjavao kao ‘prekratak’, suviše malo vremena da udahnem sav bol sveta u sebe. Posle sam uočio da je važna namera tj. da udahnem onoliko koliko mogu.

Mnoge metode za koje ste možda čuli (uključujući razne vrste ‘pozitivnog mišljenja’) preporučuju upravo obrnuto; da udišete sreću i pozitivnost a izdišete bol, patnju i negativnosti.641b-joga-meditacija-blagoslov-izdah-jogif

Ova metodu koju vam sada predstavljam je Budistička i pripisuje se Atiši (Atiśa Dipankara Šriđnana, 980 – 1054.n.e.). Znači, udiši svu patnju i bol sveta a izdiši svu radost koju imaš, svo blaženstvo i blagoslove. Izdiši sebe Postojanju. To je tehnika saosećanja: pij patnju a sipaj blagoslov.

Biće te iznenađeni rezultatom; mada vam se čini da imate dovoljno svoje sopstvene muke i da vam ‘samo fali još’ i tuđa patnja, međutim, onog momenta kada preuzmete bol u sebe – on prestaje biti bol. Srce istog časa pretvara energiju bola. Srce ima neverovatnu moć transformacije: pij bol i srce to pretvara u blaženstvo… i izli je u spoljni svet.

Kada jednom naučite da vaše srce može da pravi tu magiju, to čudo, neće te moći odoleti da ne radite ponovo i ponovo. Probajte, obavezno! Tako jednostavan metod a daje tako trenutne i moćne efekte… daje takav neočekivani mir i blaženstvo.

641c-joga-meditacija-blagoslov-saoseanje-jogifTo je ta Ljubav za koju kažemo da se uvećava davanjem. To je srčana čakra (anahata) koja se otvara i cveta tek davanjem. Ako pokušavaš privlačiti ljubav, ona se zatvara; ako daješ ona se otvara.

Duhovni put nije put vere. Duhovni put je put PROVERE. Probaj i uveri se sam/a. Divan metod saosećanja i Ljubavi: uzimaš bol a daješ radost.

JogiF