Meditacija u svakodnevnom životu I

Kategorija:

630a-Meditacija-u-svakodnevnom-zivotu-galama-starostFenomen sveopšte buke a naročito preglasne muzike zaista ima bolesnu dimenziju. Mada dozvoljavam da je moj pogled na tu pojavu obojen i sloganom na prvoj fotografiji („Ako je muzika preglasna…ti si prestar’Laughing), ipak u tome ima i nešto više nego samo moje godine (60).

Naime, problem tog neprekidnog toka misli u glavi, te neprestane priče, kritike, komentarisanja itd., je star koliko i čovek i datira još iz vremena kada je čovek „isteran iz raja’. Da je problem vrlo star ukazuje i prvi stih u Patanđalijevim „Joga stihovima’ („Joga sutra’ od pre 2000 gidina) gde on kaže: „Joga zaustavlja vrtloge misli’. E, da to i tada nije bio problem ne bi mudri Patanđali to stavio kao moto svoje knjige o jogi.

630c-Meditacija-svakodnevnom-zivotu-daljinski-vic

Čovek, dakle, pokušava da utiša misli (i emocije koje ih prate) na razne načine, pa i PREGLASNOM MUZIKOM. Naravno da se te misli ne mogu na taj način trajno i blagotvorno ukloniti i dobijamo samo efekat kao i sa alkoholom, drogom, nasiljem i drugim „tehnikama’ koje posle ostavljaju teške posledice, u ovom slučaju gluvoću.

Generalno, utišati se misli može na dva načina: ili podizanjem svesnosti iznad „dnevnog proseka’ a to je povremna i privremena prisutnost u svakodnevnim stvarima, meditacija, stvaralaštvo itd ili spuštanjem ispod tog prosečnog nivoa, spuštanjem u tupost u utrnutost. U tuposti spadaju televizija (šampion), Internet (vicešampion), alkohol, droga, kocka, seks itd, itd.

630d-Meditacija-u-svakodnevnom-zivotu-preglasne-slusaliceKako ne bi smo narušavali zdravlje pokušavajući da „ubijemo’ misli preglasnom muzikom, dajem vam vrlo jednostavno tehniku meditacije koja se može koristiti u svakodnevnim situacijama i baš onim bučnim:

Kada se nađete (ili namerno odete) na nekom bučnom mestu (pijaca, ulica, bazar, disko), slušajte pažljivo sve zvuke; i one glasne, i one tiše, i one bliske i one udaljene. Nemojte mentalno komentarisati te zvuke. Nemojte ih etiketirati kao „dobro’ i kao „loše’. Potom, osetite kako zvuci dolaze sa svih strana; ne samo spreda, nego i sa strana i iza leđa. Osetite kako svi ti zvuci idu ka vama, kao da ste vi neko središte.630d-Meditacija-u-svakodnevnom-zivotu-Tisina Možete ih čak i vizualizirati kako kao neke „strele’ ili „trake’ idu ka vama. Ostanite neko vreme u toma stanju posmatranja zvukova koji vas zasipaju sa svih strana. I, tada se naglo okrenite prema unutra, okrenite se prema svom centru, nađite sedište i osetite kako je u vašem središtu – Tišina.

Divno!

Jogi Fabijan