Meditacija za poslovne ljude: Mimoiđi posrednika

Kategorija:

621c-Meditacija-za-poslovne-ljude-SvetloKako ti gledaš stvari zavisi od tebe ne, od stvari. A dok ne dođeš do tačke kada odbaciš um koji sve intrepretira i ne počneš da gledaš direktno – um je POSREDNIK. On ti predstavlja stvari iskrivljene, prikazuje ti ih pomešane sa objašnjenjima. Ne vidiš ih čiste.

Jedini način da vidiš Istinu je da naučiš kako da budeš neposredan/a u gledanju, kako da odbaciš ‘pomoć’ uma. To posredovanje od strane uma je problem, jer um može stvarati samo snove, samo iluzije; sve što vidiš je samo tvoja projekcija: koliko ima umova toliko ima svetova, jer svaki um živi u svom sopstvenom svetu.621b-Meditacija-za-poslovne-ljude-Svetiljka

Tehnika

Pošto su poslovni ljudi, po definiciji, zaposleni pa nemaju vremena za ‘pravu’ meditaciju, ove im tehnike mogu poslužiti kao ‘meditacija u svakodnevnom životu’

Pokušaj gledanje običnih, malih stvari a da ne uključiš um; Gledaj, recimo, cveće – samo gledaj. Ne reci: ‘Divno!’, ili ‘Da su ga barem zalili’ i sl. Ne reci (mentalno) ništa. Ne ubacuj reči, ne verbalizuj. Jednostavno gledaj. Umu će postati nelagodno, postaće nemiran; um bi uvek da kaže nešto. Jednostavno reći umu: ‘Tišina! Pusti me da vidim. Sada ću samo da gledam’.

U početku će to biti teško ali započni sa stvarima koje te ne obuzimaju. Teško je posmatrati ženu, muža, bez mentalnih komentara, bez korišćneja reči. U vezi sa njima si suviše angažovan/a, suviše emotivan/a… možda u besu, možda u ljubavi, ali svakako suviše angažovan/a.

621a-Meditacija-za-poslovne-ljude-sastanakGledaj u nešto neutralno – komad nameštaja, kamen, cvet, drvo, oblake kao prolaze… Gledaj stvari sa kojima nisi u ‘vezi’, nisi ‘prikačen/a’, sa kojima može ostati indeferantan/a. Započni sa neutralnim stvarima i tek kasnije možeš preći na stvari, situacije koje su optrećene emocijama.

Što um bude više stavljan po strani, sve će ti se više i više svetla dešavati, jer kako prestaješ da ‘sanjaš’, vrata se otvaraju, prozor se otvara i sve te više i više svetla osvaja i nebo i sunce se otvaraju u tvom srcu. I kako se sve više i više prazniš od snevanja, to te sve više i više ispunjava Istina.

Ošo & Fabijan