Meditacija za poslovne ljude

Kategorija:

Meditacija-za-poslovne-ljudeOvo je meditacija za poslovne ljude ali i za sve one koji usled dnevne zaposlenosti (misle da) nemaju vremena za sebe i prisutnost, za meditaciju.

Tradicionalni pristup meditaciji govori da se trebaju prvo naučiti i dobro uvežbati tehnike meditacije, dakle, sedeći na nekom mirnom i tihom mestu. Tek nakon godina savladnih tehnika i postugnutog unutrašnjeg mira bilo je predviđeno da se te tehnike počnu prenositi u svakodnevni život.

Moje učenje je da nema razloga čekati za unošenje mira i prisutnosti (dakle, meditacije) u dnevni život. Pre svega, što je meditacija nije sama sebi svrha nego je pomoćno sredstvo da život učinimo mirnijim i sretnijim tako što ćemo sve više prožimati “činjenje” – “postojanjem” a, takođe, što se nema više puno vremena za gubljenje, čekanje da se sazri za buđenje: probudi se SADA!

Gde i koliko meditirati:
Dakle, ova se meditacija može raditi kada god imate malo vremena. Nema potreba da nalazite neko određeno vreme. Koristi bilo koje vreme koje ti je na raspolaganju. Deset minuta pod tušem ili u kadi je odlična prilika; jednostavno sedi ili lezi i meditiraj. Ujutru, ili popodne, nekoliko puta dnevno – makar po pet minuta – i videćeš kako te to umiruje, ispunjava i “hrani”.

Kako meditirati:
Prvo, opusti disanje; nema potrebe da se trudiš da opustiš celo telo (može ali ne mora) – samo opusti ceo sistem disanja. Dok sediš u kolima ili autobusu ili avionu i niko neće ni primetiti da ti radiš nešto. Samo opusti sistem za disanje. Ne trebaš ništa menjati u načinu disanja, ne trebaš ni da dišeš – pusti neka disanje teče samo, prirodno.

Potom, posmatraj dah; zatvori oči i posmatraj kako dah ulazi i izlazi, posmatraj udah, posmatraj izdah. Jednostavno se opusti i posmatraj disanje. I pri tome posmatranju daha ništa nije isključeno; Čuješ rad motora automobila – sasvim uredu, prihvataš; prolaze vozila, sasvim u redu – deo života; Putnik pored tebe hrče, pa šta – prihvati. Ništa se ne odbija. Nema potrebe za sužavanjem svesnosti.

Meditacija-za-poslovne-ljudeKoncentracija je sužavanje svesnosti kako bi se sabrali u jednoj tački ali tada sve ostalo se takmiči “za pažnju”. Boriš se sa svim ostalim jer se plašiš da ne izgubiš tu tačku sabiranja, da ćeš biti uznemiren i tada to postane uznemiravajuće. Nema potrebe, pusti neka se i sve ostalo odvija.

Za ovu meditaciju ti ne treba ceo dan. Samo rukohvat meditacije je dovoljno. Ne treba ti da popiješ celu reku, koliko zahvatiš rukom je dovoljno. Napravi to što jednostavnijim i lakšim. Lakoća je uvek u pravu. Radi to što je prirodnije moguće. Nemoj biti zagrižen, jednostavno umiri se čim nađeš pogodne trenutke. I nemoj da napraviš naviku jer su sve navike deo uma, a stvarna osoba, zapravo, nema navika.