Postojim

Kategorija:

643a-joga-meditacija-postojim-dakle-mislim-dekart-jogifČuvena postavka „Mislim, dakle, postojim‘ francuskog filozofa Rene Dekarta (René Descartes 1596 – 1650), koja je postala fundamentalni element Zapadne filozofije je – netačna. Mudri Rene je pomislio da je dosegnuo središte Bića, a jedva da je prišao do predsoblja. Postojanje je okean, a mišljenje je samo pena na talasu…

Dekart je, naime, metodom sumnje eleminisao sva saznanja do kojih su ga mogla dovesti čula, i tako eleiminišući jedan po jedan aspekt stvarnosti došao do mišljenja kao poslednje instance, kao sigurnog dokaza za postojanje. Znači, zaklučuje Rene, ako možemo sumnjati u sve što znamo o postojanju (Biću), u činjenicu da mislimo ne možemo sumnjati – jer očigledno mislimo – i to je za njega bio vrhunski dokaz postojanja, Bića.643b-joga-meditacija-postojim-dakle-mislim-cogito-jogif

A da se upitamo šta je sa „postojanjem’ u onim trenucima kada ne mislimo? To su, u svakodnevnom životu, oni „Ah! momenti’ kada nam usled oduševljenja ili šoka stane um; rekli bi smo „stane dah’. Inače, uvek kada stane dah, stanu i misli. Postojanje bez misli je stanje u koje se namerno dovode milioni ljudi i to se zove: meditacija. Mir se nalazi između dve misli. Ispalo bi se da meditanti ne postoje, da mir nije moguć.

Znači, po Dekartu, veliki deo našeg života mi ne postojimo. Glupost.

643c-joga-meditacija-postojim-dakle-mislim-cat-jogifIli da se upitamo da li postoje životinje za koje smatramo da ne misle (ne važi za mačka na slici jer, očigledno, misli, hahaha). A šta je sa biljem, stenjem…

Zanimljivo je kako je meni tu dilemu razrešio „glas’: tokom jedne radionice koju sam držao u Zemunu, „dođe mi anđeo u snu i reče govoreći’: „Dekart Tolle‘. Rene Dekart postoji (postojao je) a postoji i duhovni učitelj Ekart Tolle. Međutim, ne postoji Dekart Tole. Dekart tvrdi „mislim, dakle, postojim’ a Tole tvrdi „dok misliš, ti ne postojiš’. I tako je „glas’ u meni to spojio i razrešio: „Dekart Tole’, ime neke osobe, celina. Dakle, i jedno i drugo je deo organske celine, i materija i duh i mišljenje i postojanje/nemišljenje, i „čardak na nebu i čardak na zemlji‘….

I sada, zašto ja pišem ovaj članak? Da bih pokazao da sam pametniji od Dekarta? Pa, ima i toga, hahaha! Šalu na stranu, ta postavka Rene Dekarta je kamen temeljac Zapadne civilizacije. Mišljenje je time postalo osnova na kojoj se ta civilizacija gradila; 643d-joga-meditacija-postojim-dakle-mislim-boy-jogifZahvaljujući mišljenju/znanju smo dosegnuli nezamislive tehnološke napretke i komfore… Mišljenje zaista stvara svet. Ali kakav? Postigli smo takav napredak, da smo skoro uništili Zemlju. Ili ćemo menjati način mišljenje/svesti ili nas neće biti: pa bi se Dekartova teza mogla ostvariti u svom neočekivanom obliku: „Mislim, dakle, ne postojim’, ili „Nastavim li da mislim, neće me biti’.

Mišljenje je jedan (niži) oblik Svesti a nemišljenje/postojanje je drugi (viši) oblik Svesti. Ova 2012., tj. godine oko nje, je transfer iz jednog u drugi oblik Svesti, duhovni rast iz nižeg u viši način Svesnosti.

643e-joga-meditacija-postojim-dakle-mislim-Planeta-jogifSvako svojim stanje Svesti utiče na stanje ukupne Svesnoti čovečanstva. Jedni izgubljenošću u mislima i emocijama koje ih prate (krivice, strahovi, agitacije….) a drugi Tišinom. Ne može da ne utičeš, da ne doprinosiš stvaranju ovakvog ili onakvog sveta. Tvoje buđenje i buđenje Planete, stvaranje Nove zemlje je – jedno isto!

Svet se može promeniti samo iznutra.

JogiF