Sretna nova 2013!

Kategorija:

653a-Sombor-jogif

Imao sam juče zanimljiv uvid: Išao sam biciklom kroz grad i u jednom času sam video ceo prizor (ulica, prolaznici, drveće…), celu vidljivu stvarnost kao probuđenu! Znate kako izgleda „uspavana’ stvarnost? Pa, obično, svakodnevno; Kada sedite u nekom kafiću na ulici ili na klupi u parku i posmatrate prolaznike, vidite kako svi „spavaju’: potpuno su izgubljni u svojim unutrašnjim raspravama (sa mužem, ženom, decom, mamom, šefom, lekarima, vladom, cenama, vremenom…), u nekim svojim brigama i strahovima. Tek tu i tamo ugledate neko budno lice; neko je ugledao sestru, sina, mamu, dedu, unuku… Lice ozareno, oči sijaju, maše, svetli… probuđen/a. E, tako sam ja video sve prolaznike; svi budni, hodaju lagano (ne žure, ne beže od sebe), obučeni jednostavno ali udobno (ne pokušavaju biti ono što nisu), gledaju okolo (vide Život oko sebe), pozdravljaju radosno jedni druge, kao da gledaju šta bi još trebalo uraditi za očuvanje okoline….živi….

To je trajalo samo nekoliko sekundi ali je doživljaj bio vrlo jak i uverljiv da sam nepogrešivo shvatio poruku: nakon Buđenja Zemlje, dovoljnog broja stanovnika, sve će ostati isto, ALI VIŠE NIŠTA NEĆE BITI ISTO. Carstvo nebesko na Zemlji je moguće i, izgleda, mnogo bliže nego što nam se čini.

653b-Planeta-jogifTo je definitivno vezano za ovu 2012 ali niko ne može reći da li će se takva tranzicija desiti (dešavati) za nekoliko meseci ili nekoliko godina. Sigurno nisu decenije u pitanju. Kroz više decenije – ako se veliki deo populacije ne probudi – života na ovoj Planeti više neće biti.

I šta sada? Pa, budi se! Promene koje se već duže dešavaju i koje ja mogu lepo da osetim sastoje se u tome da su „ludi sve luđi’ a mirni sve mirniji, nemirni sve nemirniji, tihi sve tiši. Pošto se simultano ili naizmenično nalazim u oba stanja, vidim da sam u nemiru sve nemirniji (posmatrajaći svoj „nemir’ vidim sve veću potrebu za mentalnim stimulansima, informacijama i angažovanju…) a da sam u miru sve mirniji (lako kao nikada ostajem dugo u stanju unutrašnje Tišine). I to se menja i raskorak između mira i nemira raste iz dana u dan i može se oćekivati ubrzanje tog raskoraka.

To je nastavak evolucije. (R)evolucija se sada dešava na Duhovnom planu (o tome sam pisao u svom romanu „1 + 1 = 11‘ pre skoro dvadeset godina) i prilagođeni su sada oni koji se bude a neprilagođeni oni koji su i dalje izgubljeni u spoljnem svetu, u materijalnom svetu, svetu iluzije uma, misli i virtualnosti. A znamo sudbinu neprilagođenih. Isus je dobro znao da će se to desiti i upozoravao da su „tesna vrata’ u Carstvo nebesko i da samo retki kroz njih idu…653b-Haos-jogif

Kako se manifestuju te promene? Na neki neobičan način, kao da se „razređuju misli’, kao da ih prirodno ima sve manje. To je onima (ogromnoj većini) nenaviknutoj na tu prazninu (unutrašnju Tišinu) – prava muka. Zato im je potrebno sve više televizije, Interneta, igrica, SMS-ova, svađe, besa, alkohola, droge, nasilja…. Kada im jednog dana više ne bude moguće naći zadovoljenje te narasle potrebe, dolaziće do – depresije (i ima je sve više) a kasnije, verovatno, i do masovnih samoubistava. Opasnost za sve je u tome što tim depresijama mogu podleći političari, državnici i vladari i početi videti neprijatelje u drugoj državi, naciji, rasi, veri i slično i da započnu praviti haos.

Sa druge strane, naviknuti na Mir (ili oni koji su se barem upoznali sa načinima kako se ophoditi u Tišini, meditacija i sl.) doživlavaju ovo kao pravu blagodet: zatvoriš oči i Tišina je tu. Ili, još bolje, u Tišini si sve veći deo dana.

653d-Meditacija-jogifŠta nam je konkretno činiti? Vežbaj sve moguće načine ophođenja u Tišini, iz činjenja idi u postojanje… Pre svega pokuš(av)aj naći odgovor na pitanje „Ko sam ja?’ Jedna od najmoćnijih tehnika za otkrivanje Tišine je „Reci STOP!’

Dakle, tu tehniku ponavljaj bezbroj puta dnevno, kada god te misli muče ili kada god se setiš. Ta je tehnika sama za sebe dovoljna za Prosvetljenje. Um se umori i – „odustane’!

653d-Tisina-jogifZa one koji žele napredniju tehniku, pripremio sam vrlo laku i jednostavnu vežbu, „JOGIF KRIJU’. Nju zaista može raditi svako. Moraš samo odvojiti 1 – 2 puta po 15, 20 minuta dnevno. Mnogo li je za Večnost?

A oni najnapredniji već znaju i (nadam) primenjuju svoje mnogobrojne tehnike. Uveren sam da primećuju sve veću lakoću u vežbama i sve brži napredak. Napredak na Duhovnom planu se „ubrzava sa rastom’ i kao da vas gravitacija Središta privlači sve jače i jače. Prosvetljenje je neizlečiva bolest, karta u jednom pravcu Smile.

Za sve one koji imaju neke druge tehnike, u svojim tradicijama i kulturama, savetujem da povećaju intenzitet i učestalost vežbanja.653e-Jogif-jogif

Dakle, donesi odluku da ćeš do kraja ove godine raditi na sebi, na svom buđenju. Nema boljeg načina da pomogneš sebi, svojim bližnjima, svome mestu, celoj ovoj predivnoj Planeti, Univerzumu, od bavljenja svojom Svesnošću. Prestani se baviti predviđanjima, ne traži odgovore, prihvati neizvesnost, ne nasedaj na strahove i paniku koja se namerno seje. Neka ti jedina briga bude stanje tvoje Svesnosti. Možda zvuči sebično, ali uopšte nije: Spašavaj sebe! Samo tako možeš spasiti Svet.

21.12.2012. nije, dakle, ‘Kraj sveta’; 21.12.2012. je ‘Početak sveta’.

Ali, ipak, da bi dočekao mirnu i sretnu 2013., moraš ući u mir ove, 2012.

Jogif