Za dubok san i miran dan

Kategorija:

~ Zaspi svesno, probudi se svesno ~

656a-innersmile-tantien-jogifNe sećam se da li sam već pisao o tome kako bi bilo najbolje da se uđe u san? Pisao sam o tome kako ta „igra’ može biti korisna za kvalitet sna („Foliraj prosvetljenje’) a sada da malo probudimo tehniku.

Ovo se bazira na Taoističkoj tehnici „Unutrašnjeg osmeha’ i osnova te tehnike se svodi na sledeće: zatvoriš oči i zamisliš (tako na dohvat ruke) nešto milo, kao dete, cvet, kucu, macu, sunce, sebe…… Poenta je da se SMEŠIŠ OČIMA. Ako ti baš ne ide odmah, podigni malo krajeve usana. Zastani sada na tenutak sa čitanjem i pokušaj, dakle, da „naštimaš’ osmeh očima. Kada ti to jednom uspe, to te više nikada neće napustiti. Ako ti ne uspeva, probaj ponovo, ne odustaj; smekšaj pogled i probaj ponovo.

656ab-innersmile-shavasana-jogifKvalitet sna se drastično razlikuje u zavisnosti da li u san ulazimo iz svesnosti ili iz „tuposti’. Naime, postoji ona naša svakodnevna svesnost (pretežno izgubljenost u mislima i malo prisutnosti) i u odnosu na nju imamo svest koja je IZNAD i to je SVESNOST imamo svest koja je ISPOD i to je „TUPOST’ (utrnjenost).

656b-innersmile-man-jogifAko zaspemo uz televiziju, kompjuter (facebook i sl) ili novine (pa i knjigu), ako, dakle, dočekamo da utrnemo od umora – onda je san loš i budimo se umorniji nego što smo zaspali.

Međutim, ako u san uđemo iz svesnosti, situacija je dijametralno drugačija: san je dubok, osnažujući i isceljujući i budimo se obnovljeni. Kako ući u san iz svesnosti? Pa tako što će te kada legnete biti svesni kontakta sa posteljinom i krevetom, što će te ćuti zvukove, biti svesni daha i – jako dobro – „skenirati’ telo tj. ići svešću po delovima tela od stopala pa sve do glave (stopalo, skočni zglob, potkolenica, koleno, butina, kuk….). To se zove Šavasana (po položaju tela na leđima).

656c-innersmile-glowing-body-jogifOvo je manje-više poznato i sada ćemo tome dodati BUĐENJE. E, kada primetiš da se budiš – ne otvaraj oči. Ne otvaraj oči, nego – srce. Namesti osmeh očima i tim osmehom počni da „natapaš’ prvo srce (desetak sekundi ili koliko ti prija), pa pluća, jetru, bubrege, slezinu i polne organe. Na svakom organu ostani koliko ti prija. Vremenom ćeš naučiti kako da osetiš koji od njih nije u redu.

Zatim, tim istim osmehom natopi jezik, jednjak, želudac, tanka creva, debelo crevo i rektum i od tuda prema gore natopi osmehom kičmeni stub, pa mozak i nazad nervi sistem niz celo telo.

656d-innersmile-budha-jogifJoš uvek zatvorenih očije – sa udahom – raširi prste šaka i stopala, podigni glavu sa jastuka i savi je prema dole i isplazi jezik, napni celo telo i sa izdahom se spusti nazad na jastuk. Nastavi nekoliko mirnih udaha i izdaha, oslušni zvuke, dotakni posteljinu, LAGANO otvori oči, vidi svetlo, oseti mirise…..

Probaj ovo; nećeš prepoznati sebe.

~ Ne vidimo svet kakav je, nego vidimo svet – kakvi smo ~

Jogif