Škola buđenja jogi Fabijana

Kategorija:

923a-Medutation-Jesus-jogifOva „tehnika’ bi možda pre pripadala nekoj „školi za očuvanje budnosti’ ali pošto takve nema(m) onda je stavljam u ovu moju Školu buđenja.

Ta „mantra’ mi je došla spontano pre više godina i tada sam je sa radošću koristio ali sam je posle zaboravio. Neki dan mi se opet pojavila sa svom svojom radošću i novom svežinom.

Sastoji se od dva stiha od koji se prvi izgovara tokom udaha a drugi tokom izdaha.

Prvi stih se odnosi na  z a h v a l a n o s t. Zahvalnost u duhovnom smislu nije misao nego je – doživljaj. Ako niste nikada imali taj osećaj onda vam mogu reći da je izgleda kao mešavina radosti, ljubavi i blaženstva. Taj je osećaj dovoljan sam za sebe. Međutim, većina ne mogu ući u taj osećaj bez pomoći uma – što je OK – ali se ne bi smelo ostati na nivou uma. Dakle, nije stvar u tome da nabrajamo šta mi sve imamo a drugi nemaju (zdravlje, lepotu, novac… ili obe noge, oba oka… krov nad glavom…) nego se setiti barem nečega i onda dopustiti da vas preplavi osećaj zahvalnosti.

923c-Zahvalnost-jogifE, sad’, lako je biti zahvalan za ono što je dobro ali veština je (i suština) biti zahvalan – za sve; nesanica – mrtvi nemaju nesanicu, problemi u ljubavi – bolje je imati problem sa ljubavi nego sa rakom, bol – kako bih znao kako izgleda zadovoljstvo ako ne probam bol…. Dakle, osetiti zahvalanost za sve, za samu ovu priliku da učestvujemo u ovoj Čaroliji koju zovemo Život! Takva je snaga tog osećaja zahvalnosti da potpuno promeni kako vidimo svet.

923b-Zahvalnost-jogif

Drugi deo Mantre je   p r i h v a t a n j e. Prihvatanje, tj. ne odbijanje onoga što JESTE. Mi, ne možemo odobravati mnoge stavri koje jesu ali one – jesu. Da bi smo uspešno krenuli u željenu promenu, moramo poći od prihvatanja onoga što jeste. Iza svakog prihvatanja sledi neki blagoslov. Blagoslov ili u formi mira ili u formi promene nepoželjnog.

Prihvatanjem mi postajemo jedno sa Stvarnošću; mi postajemo Stvarnost i subjekt Stvarnost a ne njen objekt. Tako nastaju čuda. Čuda ne nastaju borbom protiv, nego prepuštanjem. Prepusti se ili ćeš biti vučen/a. Let it be, kako bi rekli Bitlsi.923d-Zahvalnost-jogif

A evo i Mantre:

Sa udahom kažemo: Hvala tebi Gospode (ili u Zapadnoj verziji hrišćanstva „Hvala tebi Gospodine’)

A sa izdahom kažemo: Neka bude volja Tvoja.

Jogif