Izgled bebe po nedeljama tokom trudnoce - 20 nedelja

Kategorija:

20-nedelja-izgled-bebe-tokom-trudnoce20. NEDELJA

Na pola ste puta vaše trudnoće. Od sada beba raste sve intenzivnije i brže što ćete primetiti po Vašem svaki dan sve većim stomakom. Beba dostiže težinu od oko 260g i dužinu oko 16 cm (računajući od temena do zadnjice).

Zahvaljujući ovako brzom rastu bebe sada možete redovno da osetite njene udarace i pokretanje. Beba sada ima smene sna i buđenja kao što će imati i kada se rodi. Po njenim pokretima možete znati kada je budna a kada spava. Većina beba ima i omiljeni položaj za spavanje npr. sa bradom na grudima ili sa glavicom zabačenom nazad.

Telo bebe je uveliko prekriveno finim, tankim lanugo dlačicama. Ćelije kože proizvode sirasti maz – beličastu, kremastu masu koja prekriva bebino telo štiteći ga od različitih uticaja spoljašnje i unutrašnje sredine. Sirasti maz može biti vidljiv i na rodjenju.

Uši i slušni živac su sada razvijeni toliko da beba može da uživa u zvukovima materice. Na glavici se formira oblik po kome će da raste kosa.

Beba aktivno vežba pokrete disanja.

Ako je u pitanju devojčica razvija se materica, ako je dečak testisi se spuštaju iz karlice u svoje konačno mesto-skrotum.