Joga za trudnice

Kategorija:

Joga-za-trudnice-Istezanje-unazada-Sanja

Mnoge su trudnice usrećile svoje potomstvo jogom. Što ne bi i ti?

Vežbanje joge u toku trudnoće podrazumeva izvodjenje joga položaja posebno prilagodjenih za trudnice, vežbe disanja i opuštanje čime se postižu višestruki pozitivni efekti kako na samu trudnicu tako i na plod:

–    joga položaji za trudnice omogućavaju održavanje tela u kondiciji, poboljšavaju cirkulaciju, ublažavaju tegobe kao što su bolovi u leđima, otoci na nogama i mogu da spreče stanja poput proširenih vena, gojaznosti.
–    Vežbe disanja imaju za cilj bolje snabdevanje organa kiseonikom, što istovremeno znači i više kiseonika za bebu.

Pravilnim disanjem u toku izvodjenja samih položaja i kasnije organizam se oslobađa toksina  nastalih u toku fizičke aktovnosti. Posebnu pažnju zaslužuju vežbe disanja koje će trudnica koristiti u toku porođaja.
–    Opuštanje koje dolazi na kraju jednog časa joge za trudnice doprinosi odmoru svih mišića i delova tela, a što postižemo obraćanjem pažnje na svaki deo svog i tela bebe. Kada nauči da svesno opušta delove tela, trudnica će ovo moći primeniti i u toku samog porođaja, tačnije između kontrakcija.

Kada početi sa vežbanjem joge u trudnoći?

Joga-ta-trudnice-Lezeci-leptir-SanjaSa vežbanjem  joge može se početi posle navršenih 12 nedelja trudnoće uz prethodnu saglasnost ginekologa. Nije preporučljivo početi sa vežbanjem joge posle navršenih sedam meseci ( 28 nedelja)  trudnoće.

Za koje trudnice nije preporučljivo vežbanje joge?

Za_fg_reklamuVežbanje , pa ni vežbanje joge nije preporučljivo za žene koje nose više od jednog ploda (blizance, trojke…) kao ni za tzv. rizične trudnoće (preteći pobačaj, prethodni pobačaji, nisko usađena posteljica, prevremeno odlubljivanje normalno usađene posteljice, teške bolesti trudnice itd). Ove trudnice ipak mogu da rade vežbe disanja i relaksacije.

Joga, dakle, objedinjavajući telesne vežbe, disanje i relaksaciju predstavlja idealan izbor
fizičke pa i mentalne aktivnosti budućih majki.

TRENINZI:

Joga Centar Sombor, Samka Radosavljevića 24

Ponedeljak, 10 – 11,30 ili 16 – 17,30h

Četvrtak, 10 – 11,30 ili 16 – 17,30h

Cena: 20 evra mesečno

Kontakt: Jogif, 063 553 108 i 025 432 060; i Sanja 063 882 027, email: jogazatrudnice@joga.rs