Joga položaj: BALANSIRAJUĆA ŠPAGA (Urdva prasarita eka padasana) - Joga vežbe - asane

Kategorija:

Joga-polozaji-vezbe-Balansirajuca-spaga-JadrankaUrdhva – gore; prasarita – raširen; eka – jedan; pada – stopalo

U ovoj intenzivnoj balansirajućoj asani stojimo na jednoj nozi, trupom i glavom savijeni ka njoj, dok drugu nogu držimo istegnutu i prstima usmerenu ka gore.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Korak po korak

01 Stanemo u početni položaj ,,planine,, sa stopalima razmaknutim za širinu kukova.

02 Sa izdahom podignemo i ispružimo ruke iznad glave i lagano se savijemo iz kukova napred i dole u položaj Uttanasane. Spustimo dlanove ili vrhove prstiju sa spoljnih strana stopala ili malo ispred stopala, privlačimo trup što više ka desnoj butini, glavu ka desnom kolenu. Dišemo u ovom položaju dva ciklusa daha.

03 Odignemo levi dlan sa tla i uhvatimo levom rukom čvrsto desni skočni zglob ili potkolenicu sa unutrašnje/zadnje strane tako da je levi lakat okenut nazad. Prilagodimo položaj desne ruke na tlu kako bi stabilizovali balans, pomerajući je malo ispred ili sa strane desnog stopala.

  • Ukoliko u narednoj etapi (kad odignemo nogu) budemo nestabilni i teško održavamo ravnotežu na jednoj nozi i ruci onda obe ruke držimo na tlu i oslonimo se na njih.
  • Ukoliko ne možemo da dođemo rukama do tla, položimo ih/je na joga blok.

04 Sa udahom podižemo levu nogu što je moguće više ka tavanici vodeći računa o tome da držimo prednji deo karlice što paralelnije u odnosu na tlo. Zato okrenemo levu butinu ka unutra, taban od nas. Spuštamo trup još niže i bliže ka balansirajućoj desnoj nozi. Osetimo kako se trup spušta niže, tako se leva noga podiže više. Istegnemo obe noge i prste levog stopala ispružimo ka tavanici. Joga-polozaji-vezbe-Balansirajuca-spaga-skroz-vertikalno

05 Obratimo pažnju na nogu na kojoj balansiramo, a koja nosi najvećim delom težinu tela u ovoj asani, a naročito na ugao koji zauzima koleno iste noge. Koleno će u ovom položaju, kada je pod opterećenjem, težiti da se okrene unutra. Ispravimo ovo, učvršćujući butinu desne noge u spoljnu stranu i okrećući koleno tako da je čašica usmerena pravo.

06 Dok smo u položaju ne fokusiramo se na to koliko visoko ćemo podići nogu, već na to da podjednako usmerimo energiju u obe noge. Podignutu nogu možemo držati više ili manje paralelnu u odnosu na tlo, u skladu sa trenutnim sposobnostima, ili pokušamo da je podignemo još koji cm više tako da ne narušimo ravnotežu u položaju. Položaj sa potpuno vertiklanom nogom možete videti na slici.

07 Ostanemo u finalnom položaju od 20-60 sekundi, dišući ravnomerno. Sa izdahom spustimo levu nogu kraj desne i uspravimo se u početni položaj Tadasane. Ponovimo sa desnom nogom u vazduhu i podjednakim vremenskim zadržavanjem u položaju.

 

Napomene:

  • Ukoliko imate poteškoća sa održavanjem ravnoteže u ovom položaju radite ga blizu zida, leđima mu okrenuti i udaljeni od njega za, otprilike, dužinu noge. Izvedemo položaj isto kao što je opisano u tačkama gore s tim da podignutu nogu oslonimo celim tabanom ili vrhom stopala na zid. U ovu svrhu se može koristiti i stolica tako što oslonimo prednji deo gležnja podignute noge na gornju ivicu njenog naslona.

 

A evo i jedne napredne verzije u kojoj se istežemo i povećavamo raspon špage uz zid. Joga-polozaji-vezbe-Balansirajuca-spaga-uz-zid

Dobrobiti

  • umiruje mozak
  • stimuliše jetru i bubrege
  • isteže tetive kolena, listove i butine
  • jača butine, kolena i skočne zglobove
  • redukuje masne naslage oko kukova i bokova

 

Kontraindikacije, upozorenja i mrere opreza:

povrede donjeg dela leđa

povrede skočnih zglobova ili kolena