Joga položaj: MARIČIASANA (Marichyasana I) - Joga vežbe - asane

Kategorija:

Marichi – doslovno znači zrak svetlosti

Joga-polozaji-Mariciasana-Jadranka

Ovo je prva od četiri asane koje su posvećene mudracu i proroku Maričiju. Njegov je otac po vedama, najstarijim duhovnim spisima, Brahman, tvorac univerzuma, a unuk Surya, bog Sunca-davalac života.
U ovoj asani istežemo i savijamo trup ka pruženoj nozi pri čemu je ne držimo rukama. Kako bi odmorili glavu na kolenu ispružene noge stomačne mišiće i organe kontrahujemo jako i energično što dovodi do bolje cirkulacije krvi u njima i održava ih zdravim. Ovom asanom vežbamo i posebno jačamo gornji deo leđa.

 

 

 

 

Korak po korak

01 Sednemo u Dandasanu, položaj ‘pritke’.

02 Savijemo levo koleno i postavimo levi taban ravno na tlo tako da je cevanica vertikalna , a list dodiruje zadnju stranu leve butine. Levu petu približimo levom sedalnom mišiću. Unutrašnja strana levog stopala treba da dodiruje unutrašnju stranu desne butine dok istu stranu leve butine držimo uz levu stranu trupa. Učvrstimo ispruženu desnu nogu, “uzemljimo“ glavu desne butne kosti na tlo, pritisnemo desnu petu.

03 Kao priprema za krajnju poziciju, okrenemo trup malo u desnu stranu, ispružimo levu ruku napred i okrenemo je unutra tako da je palac usmeren ka tlu a dlan u levu stranu. Istežemo levo rame sve dok se levi pazuh ne nađe uz levu cevanicu. Potom se polako okrenemo ka pruženoj nozi. Sa izdahom obavijemo levu ruku, savijajući je u laktu, oko leve potkolenice i spoljašnje strane leve butine tako da leva šaka (nadlanica) bude na butini ili levom sedalnom mišiću. Iskoristimo ovaj pokret da istegnemo levu stranu trupa duž leve butine.

04 Sa sledećim izdahom zamahnemo desnom rukom iza leđa i uhvatimo desni ručni zglob levom šakom. Ukoliko nam je ovo neizvodljivo, hvatamo ili prste ili dlan desne ruke.Okrenemo kičmu u levu stranu i ostanemo u ovoj poziciji dva ciklusa daha dok gledamo u palac ispružene desne noge.

05 Sa izdahom istegnemo trup napred od prepona, izdužimo donji stomak i spuštamo se ka desnoj nozi. Probamo da spustimo glavu skroz do kolena. Pri tom prvo koleno dotaknemo čelom, potom nosom, usnama i na kraju odmorimo bradu na njemu. Držimo oba ramena paralelna, povučemo lopatice niz leđa i učvrstimo ih.

06 Ostanemo u krajnjoj poziciji od 30 sekundi do 1 minut, dišemo mirno i ujednačeno.

07 Sa udahom se uspravimo, oslobodimo ruke, ispružimo levu nogu pored desne u početni stav, Dandasanu. Ponovimo u drugu stranu(desnu nogu savijamo a leva je ispružena-kao na slici) sa istim vremenskim zadržavanjem u finalnom položaju.

 

Napomene:

 • Zbog krutih i nedovoljno elastičnih prepona možemo imati poteškoća sa približavanjem i držanjem butine savijene noge uz istu stranu trupa, a što otežava pokret obavijanja ruke oko noge. Ovaj potez olakšavamo tako što, kad ispružimo ruku i istegnemo je iz ramena napred, u pripremi za krajnji položaj (tačka 3), uhvatimo suprotnom rukom cevanicu savijene noge i privučemo butinu uz trup.
 • Kako bi se lakše i bliže spustili ka pruženoj nozi pomaže da sednemo na valjak ili tanko presavijeno ćebe. Ovo se naročito preporučuje nedovoljno iskusnim vežbačima.
 • Osobe koje imaju poteškoća sa hvatanjem ručnog zgloba, čak i sa hvatanjem za prste pomažu se kaišem koji drže čvrsto zategnutog među rukama.
 • Kada uđemo u krajnji položaj možemo pojačati istezanje ramena i grudnog koša tako što ćemo izdužiti prednji deo trupa ispružanjem ruku nazad, daleko od trupa i laganim ispravljanjem laktova.

 

Terapeutska primena

 • nadimanje
 • opstipacija
 • gojaznost

 

Dobrobiti

 • umiruje mozak
 • isteže i jača kičmu i ramena
 • stimuliše i jača unutrašnje organe, naročito jetru i bubrege
 • poboljšava varenje

 

Kontraindikacije, upozorenja i mrere opreza:

astma

dijareja