Joga položaj: OBRNUTA POLUŠTIPALJKA (Parivrta Janu Širšasana) - Joga vežbe - asane

Kategorija:

Joga-polozaji-vezbe-obrnuta-polustipaljka-Pravrrta-Janu-Sirsasana-JadrankaParivrtta – obrnuti; janu – koleno; sirsa – glava (obrnuti položaj glave do kolena)

Ovaj jogijski položaj predstavlja obrnutu, a time i napredniju varijaciju ‘polu štipaljke’. Za razliku od nje u ovom obrnutom položaju savijamo bočni i zadnji deo trupa ka ispruženoj nozi i naslanjamo potiljak na koleno iste. U ,,polu štipaljci,, abdominalni organi su kontrahovani i stegnuti, a u Parivrrta janu sirsasani su izvanredno istegnuti sa obe strane i okrepljeni. Ovaj položaj snažno stimuliše cirkulaciju krvi u kičmenoj moždini i oslobađa bol u leđima.

 

 

 

Korak po korak

01 Sednemo na tlo, u položaj Dandasane, i potom raširimo noge tako da je ugao između njih tup. Trup je uspravan.

02 Savijemo desnu nogu u kolenu i spustimo spoljnu stranu butine i lista na tlo, a potom postavimo desnu petu na desnu preponu, blizu stidne kosti. Prsti desnog stopala dodiruju unutrašnju stranu leve butine. Istegnemo desno koleno gurajući ga nazad.

03 Polako i blago savijemo levo koleno i pomerimo levu petu nekoliko cm ka levom sedalnom mišiću. Sa izdahom savijemo trup ka levoj nozi i pritisnemo levo rame uz unutrašnju stranu levog kolena. Spustimo levu podlakticu na tlo, pored leve noge, dlan okrenemo ka tavanici. Istegnemo levu stranu trupa duž unutrašne strane leve butine. Okrenemo levi dlan ka unutrašnjoj ivici levog stopala i uhvatimo ga, obuhvatajući palcem gornju stranu stopala, a ostalim prstima svod, donju stranu stopala.

04 Ovaj položaj čvrsto drži i osigurava butna kost savijene, desne, noge. Zato pritisnemo desnu butnu kost aktivno na tlo dok sa udahom istovremeno, lagano istežemo i ispravljamo levo koleno. Obratimo pažnju da, tokom ovog pokreta, držimo levo rame sve vreme ‘prilepljeno’ uz unutrašnju stranu levog kolena. Osetimo kako se trup isteže kako koleno spuštamo na tlo. Kada je koleno potpuno ispravljeno, blago okrenemo trup ka tavanici.

05 Sa udahom dižemo desnu ruku, ispravljamo je i blago pomerimo nazad (tako da se nađe iza desnog uha), a potom , sa sledećim udahom, zabacimo desnu ruku u levu stranu, što bliže levom stopalu. Desnom šakom hvatamo spoljnu ivicu levog stopala, palac je na gornjoj strani, a ostali prsti na svodu stopala.

06 Savijemo i raširimo laktove u stranu, što dalje jedan od drugog. Sa izdahom polako okrećemo trup gore, ka tavanici, pomerimo glavu između ruku i odmorimo potiljak na levom kolenu, gledamo gore. Levo rame držimo uz unutrašnju stranu levog kolena. Probamo da dodatno istegnemo savijeno desno koleno pomerajući ga nazad. Istegnemo potpuno rebra na desnoj strani trupa.

07 Držimo položaj od 20-60 sekundi. Disanje u njemu će biti brzo i kratko zbog kontrahovanog abdomena s jedne strane trupa. Usmerimo pažnju na opuštanje napetih delova tela i na produžavanje daha.

08 Izlazak iz položaja:sa udahom oslobodimo ruke, okrenemo trup dole tako da smo licem okrenuti ka ispruženoj, levoj nozi. Bez uspravljanja šetamo rukama u sredinu, pomerajući trup između dve noge i onda se polako uspravimo sa udahom, dižući ruke iznad glave. Ispravimo desnu nogu i vratimo se u početni stav 1.

09 Isto ponovimo u drugu stranu sa podjednakim vremenskim zadržavanjem u finalnom položaju, savijajući trup i spuštajući potiljak ka ispruženoj desnoj nozi i kolenu dok je leva savijena.

 

Napomene:

 • Ukoliko nismo dovoljno fleksibilni, stavimo donju/levu ruku na levu nogu i odgore hvatamo levo stopalo. Drugu, desnu ruku izdužimo iznad desnog uha u levu stranu i pružimo je što više ka levom stopalu.Joga-polozaji-vezbe-Obrnuta-polustipaljka-Jadranka
 • Kao pomagalo, ukoliko ne možemo da dohvatimo stopalo pružene noge ka kojoj se savijamo, koristimo kaiš koji obavijemo oko svoda stopala, a možemo ga držati sa jednom ili obe ruke – kako nam je ugodnije.
 • Oslobodimo donju, levu, ruku i pružimo je do savijenog, desnog, kolena.

 

Terapeutska primena

 • bolovi u leđima
 • anksioznost
 • umor
 • glavobolja
 • nesanica

 

Dobrobiti

 • isteže kičmu, ramena, tetive kolena, kukove
 • poboljšava cirkulaciju krvi u kičmi
 • stimuliše organe abdomena, prvenstveno bubrege i jetru
 • poboljšava varenje

 

Kontraindikacije, upozorenja i mrere opreza:

povrede kolena, kukova, ruku i ramena

dijareja