Joga položaj: PREKLOPLJENA ŠPAGA (Upavišta konasana) - Joga vežbe - asane

Kategorija:

Joga-polozaji-vezbe-Preklopljena-spaga-JadrankaUpavishta – sedeći; kona – ugao

Ovaj jogijski položaj snažno isteže područje prepona i tetive kolena te omogućuje pravilnu i bolju cirkulaciju krvi u predelu karlice i čini zdravim njene organe. Naročito je blagodetna za žene jer reguliše urednost menstrualnog ciklusa i stimuliše jajnike. Upavišta konasana je i odlična pripremna poza za većinu sedećih položaja u kojima se trupom savijamo napred , uvrćemo kao i za stojeće položaje koje radimo u širokom raskoraku.

 

 

Korak po korak

01 Sednemo u položaj Dandasane i raširimo noge koliko možemo. Oslonimo se na ruke, smeštene na tlo iza sedalnih mišića, pritisnemo dlanove snažno na tlo, odignemo blago karlicu i, gurajući je napred, povećavamo razmak/ugao između nogu. Ispravimo trup.

 

Ukoliko ne možemo udobno sedeti u ovom položaju, prave kičme, postavimo tanko presavijeno ćebe ili jastuče ispod sedalnih mišića.

02 Okrenemo malo butine u spoljnu stranu učvršćujući ih tako da su nožni prsti i čašice kolena upereni ka tavanici. Fiksiramo noge pritiskajući celu njihovu zadnju stranu na tlo, istegnemo tabane i listove privlačeći nožne prste ka nama. Obratimo pažnju da nam sve vreme dok smo u položaju noge ostanu u ovom stavu.

03 Postavimo dlanove na tlo, ispred karlice. Ruke su ispružene u laktovima. Sa udahom ‘šetamo’ ili ,,klizimo,, dlanovima napred produbljujući istezanje kičme i prepona. Sa izdahom spuštamo lagano podlaktice na tlo, savijamo se napred i dole trupom koliko možemo. Ostajemo nekoliko ciklusa daha u dostignutom položaju opuštajući napete mišiće sa svakim izdahom. Kada smo se dovoljno opustili sa udahom ispružimo ruke i ,,šetamo,, još malo napred, sa izdahom se spustimo trupom još malo niže.

 

Dok ulazimo dublje u položaj vodimo računa da kičma bude što ravnija a ne ulučena. Akcenat je na pokretanju trupa iz zglobova kukova kako bi što više izdužili, otvorili prednju stranu trupa, a samim tim omogućili i bolje istezanje i poravnjanje kičme. Ukoliko osetite da se savijate iz struka i tako skraćujete trup, zaustavite se, popravite položaj tela otvarajući prostor između stidne kosti i pupka i nastavite da ulazite dublje u položaj ako možete.

04 Produbljujemo istezanje trupa napred sa svakim udahom, njegovo spuštanje sa svakim izdahom sve dok ne osetimo prijatno istezanje u zadnjem delu butina i preponama. Ostanemo u dostignutom položaju od 30-60 sekundi dišući duboko i lagano, opuštajući predeo zadnjeg dela butina, prepone i donja leđa. Sa udahom se uspravimo, sa izdahom skupimo noge i vratimo se u početni položal Dandasane. Joga-polozaji-vezbe-Preklopljena-spaga-Talijanka

05 Jedna od varijacija ovog položaja je da se uhvatimo za stopala (vidi sliku desno).

 

Napomene:

 • Ovakvo savijanje napred sa raširenim nogama može biti veoma teško mnogim početnicima. Ukoliko imate poteškoća čak i sa malim savijanjem kičme napred , savijte malo kolena kako bi vam to olakšalo da dublje uđete u položaj. Takođe, možete kolena nasloniti i na tanko urolanu ćebad, ali zapamtite da čak i tada, dok se savijate napred, čašice kolena držite usmerene ka tavanici, a butine učvršćene.
 • Mnogi početnici mogu imati poteškoće sa spuštanjem trupa na tlo. Kako bi ostali duže u ovom položaju i osetili se ugodno u njemu, postavite valjak ili presavijeno ćebe ispred karlice na tlo. Sa izdahom se savijte napred i oslonite trup na njega.Joga-polozaji-vezbe-Preklopljena-spaga-Pomagala
 • Možete se pomoći i ispresavijenim ćebadima ili jastucima ispred sebe (kao na slici desno)

 

Terapeutska primena

 • artritis
 • išijas

 

Dobrobiti

 • isteže noge( unutrašnje i zadnje strane)
 • stimuliše abdominalne i karlične organe
 • jača kičmu
 • umiruje mozak
 • opušta prepone
 • otvara kukove

 

Kontraindikacije, upozorenja i mrere opreza:

povrede donjih leđa; u tom slučaju sedite visoko na presavijeno ćebe i držite trup relativno uspravno, blago se savijajući napred i dole.