Joga položaj: TOČAK (Urdhva Dhanurasana/Chakrasana) - Joga vežbe - asane

Kategorija:

Urdhva – obrnut nagore, dhanu – luk

050a-Joga-vezbe-asane-tocak-JadrankaKao i mnoge druge asane i ova ima raznih naziva, pa se vrlo često sreće i kao „Čakrasana’ (čakra = točak) a i kao „obrnuti luk’. Mi smo našli neko „mešano rešenje’. To je intezivni položaj i u njemu se telom savijamo duboko nazad i, shodno imenu, oblikujemo luk/točak dok smo oslonjeni samo na šake i stopala. Zbog snažnog istezanja cele prednje strane tela, ovaj položaj podstiče i usklađuje rad svih organa i celokupni sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem, jača snagu volje i pomaže telu da lakše savladava svakodnevne stresne situacije. Redovnim praktikovanjem ove asane celo telo postaje snažnije i vitalnije.

Korak po korak

1. Ležimo na leđima, ruke pored tela. Savijemo oba kolena i privučemo pete što bliže sedalnim mišićima. Stopala usmerimo napred i držimo ih u liniji sa kukovima. Podignemo ruke iznad glave, savijemo ih u laktovima i postavimo šake na tlo, pored glave, tako da su prsti usmereni ka stopalima. Pritisnemo dlanove na tlo, držimo ih u širini ramena, laktove podignemo ka tavanici, a podlaktice su relativno vertikalne u odnosu na tlo.

*Ukoliko vam je teško da približite pete do sedalnih mišića, pomozite se rukama kako bi ih doveli u ovu poziciju.

2. Fokusiramo se na dlanove i stopala koje ćemo aktivirati za ulazak u položaj. Pritisnemo aktivno unutrašnje ivice stopala na tlo, poguramo repnu kost ka stidnoj, učvrstimo sedalne mišiće i odignemo ih sa tla. U ovom stavu, ramena su na tlu. Držimo stopala i butine paralelne, trudimo se da ih ne širimo u stranu Sada čvrsto pritisnemo dlanove na tlo, učvrstimo lopatice uz leđa, podignemo grudni koš i oslonimo vrh glave/teme na tlo. U ovom stavu telo je oslonjeno na stopala, šake i teme. Odmorimo 2-3 ciklusa daha.

3. Sa oštrim izdahom, pritisnemo snažno i ravnomerno oba dlana i stopala na tlo, učvrstimo repnu kost i lopatice uz zadnji deo trupa i podignemo glavu sa tla. Ispravimo ruke i istegnemo ih, od ručnih zglobova do pazuha. Podignemo butine što više i okrenemo ih unutra, kako bi bile paralelne sa stopalima. Izdužimo repnu kost ka kolenima, a stidnu kost podignemo ka pupku. Raširimo grudni koš i podignemo ga ka tavanici, a težinu tela ravnomerno rasporedimo na stopala i šake. Glavu pustimo da slobodno visi ili je pomerimo nazad tako da gledamo u tlo, ali bez naprezanja grla. Ostanemo u finalnom položaju od 5-10 sekundi ili više, dišući ujednačeno.

*Za još efektivnije istezanje sa izdahom snažno povučemo butne mišiće naviše i podignemo pete visoko, oslanjajući se na nožne prste. Raširimo grudni koš i gurnemo donji deo kičme ka tavanici sve dok stomak ne bude potpuno zategnut kao ,,doboš,,. Održimo visinu tela u ovoj poziciji, istegnemo sve zglobove i potom spustimo pete na tlo.050b-Joga-vezbe-asane-tocak-sa-jednom-nogom

4. Izlazak iz položaja: sa izdahom, savijemo laktove i kolena i oslonimo se na teme. Spustimo lagano leđa i sedalne mišiće na tlo, ispravimo vrat . Ponovimo asanu 3-5 puta. Vremenom i regularnom praksom, telo će slobodnije i lakše zauzimati ovaj položaj, a samo istezanje će biti poboljšano.

Varijacije:

Eka pada urdhva danurasana/ Obrnuti luk sa jednom nogom

Eka-jedan, pada-noga

Izvedemo položaj točka. Prebacimo težinu tela na levo stopalo i, sa izdahom, savijemo desno koleno i privučemo ga ka trupu. Sa udahom ispružimo desnu nogu što više(45-90 stepeni u odnosu na tlo). Zadržimo se u položaju od 5-10 sekundi. Sa izdahom savijemo desno koleno i vratimo stopalo na tlo, u položaj točka. Ponovimo sa drugom nogom.

050c-Joga-vezbe-asane-tocak-sa-jednom-rukomA možete probati i samo sa jednom rukom (vidi sliku).

Terapeutska primena:

• astma

• bolovi u leđima

• neplodnost

• osteoporoza

Dobrobiti:

• isteže grudni koš i pluća

• jača ruke, ručne zglobove, noge, sedalne mišiće, stomak i kičmu

• jača organe karlice i stomaka

• stimuliše žlezde sa unutrašnjim lučenjem

• pomaže kod bolne menstruacije

• jača celo telo, sprečava i umanjuje depresiju

Kontraindikacije i upozorenja:

• povrede leđa

• sindrom karpalnog tunela

• dijareja

• glavobolja

• oboljenja srca

• visok ili nizak krvni pritisak

Jadranka