Joga položaj: ČAMAC (Paripurna navasana) - Joga vežbe - asane

Kategorija:

paripurna = potpun, ceo, kompletan; nava = čamac

029a-Joga-polozaji-vezbe-asane-camac-jogifEvo jednog – naizgled – vrlo jednostavnog položaja. Međutim, on je mnogo zahtevniji nego što izgleda, pa sam dao i razne varijacija (olakšanja). Između ostalog, jako povoljno deluje na prostatu. Evo i jedne anegdote u vezi sa ovim položajem: Kada sam na jednom treningu (bile su većinom žene, kao i obično) rekao da je položaj povoljan i za prostatu, jedna vežbačica kaže: ‘Mi nemamo prostatu’ a druga dodaje: ‘Ali imamo prostatu kod kuće’, hahaha!

Korak po korak

1. Sedi na pod u položaj pritke. Stavi dlanove na pod pored kukova, prstiju merenih a stopalima. Učvrsti ruke i malo se pusti unazad ali pazi da se pogrbiš nego guraj grudnu kost napred.029b-Joga-polozaji-vezbe-asane-camac-devojce

2. Sa izdahom savi kolena i digni stopala od poda tako da ti butine budu na 45° prema podu. Ako možeš ispruži noge i digni stopala malo preko visine očiju. Ako ti to nije moguće ostavi kolena savijena tako da potkolenice budu paralelne sa podom.

3. Sada pruži ruke duž nogu, paralelne međusobno i sa podom. Raširi lopatice i pazi da ne poguriš leđa (kao ja na ovoj slici, nego kao ona devojka) i učvrsti noge. Ako ti ovo nije moguće, ostavi dlanove na podu. Možeš uraditi i varijaciju da se uhvatih rukama ispod kolena (vidi slikicu)

029c-Joga-polozaji-vezbe-asane-camac-varijacija4. Donji stomak drži čvrsta ali ne u grču. Spusti bradu ka grudnoj kosti. Diši mirno i lako.

5. Zadrži položaj 10 – 20 sekundi i gledaj da polako produžuješ držanje položaja do jednog minuta. Potom savi kolena i izađi iz položaja.

Anatomski fokus

Tiroidna žljezda

Dobrobiti

• Jača stomalne mišiće, te mišiće kukova i leđa.

• Stimukiše rad bubrega, triroidne žljezde i prostate. Anegdota: kada sam an jednom treningu (kao i uvek, većina su žene) rekao da je položaj povoljan za prostatu, Pomaže olakšanju stresa.

• Popravlja varenje

Kontraindikacije i upozorenja

• Trudnoća

• Problemi sa srcem

• Menstruacija

Jogif