Joga položaj: Dijamant (Vadžrasana) - Joga vežbe - asane

Kategorija:

Vajra = kao dijamant

Joga-polozaji-Dijamant-(Vajrasana)-VladimirOvaj se položaj zove i “Munja” jer se u njemu kao munjom osvetli mrak neznanja (u meditaciji). Vrlo je omiljen kao položaj za meditiranje u Budističkim tradicijama. Vajra znači i muški polni organ, pa su i tu moguće razno-razne asocijacije (valjda zbog erektivnog položaja 🙂 ). Zbog tog čvrstog i uspravnog držanja tela ovaj se položaj zove ponekada i Virasana (“Heroj”). Mada se joga najčešće radi više sati nakon jela, ovaj položaj možete zauzeti odmah posle jela jer pogoduje varenju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Korak po korak

01 Lagano klekni na pod ili ćebe. Izvuci nožne prste i postavi gornju stranu stopala na pod. Spusti sedalne mišiće na tabane. Dopusti petama da legnu u stranu i da dodiruju kukove. Dlanove možeš spustiti na butine ili staviti nadlanice jednu na drugu (kao na slici).

02 Proveri da glava i kičma budu prirodno, vertiklano postavljeni iznad karlice. Ako su vam donja leđa isturena napolje, pogurajte ih lagano prema napred. Drži trup dugačak i opusti oči. U ovom položaju možeš ostati koliko ti prija.

03 Izađi iz položaja tako što ćeš se nagnuti napred i spustiti dlanove na pod. Sedi u stranu i ispruži noge.

04 Ukoliko ti je položaj suviše težak za kolena ili stopala, postavi ćebe ili jastuk između sedalnih mišića.

 

Dobrobiti

  • Pomaže i popravlja varenje
  • Jača mišiće karlice i donosi svesnost
  • Odličan položaj za meditaciju