Joga položaj: ISTEZANJE KIČME (Meru Akaranasana)- Joga vežbe - asane

Kategorija:

030d-Joga-polozaji-vezbe-Istezanje-kicme-FabijanOvo je početni položaj koji može da radi svako. Budući da se radi ležeći, mogu da ga rade i stari, bolesni i slabi. Taj položaj isteže bočnu stranu tela i „krivljenjem izravnava’ kičmu, povećava pokretljivost kukova i poboljšava rad bubrega.

Korak po korak

1. Sedi u položaj „pritka’ (dandasana), pa se okreni na levi bok i podupri levom rukom (slika „A’). Gledaj da ti telo bude u jednoj liniji. Nađi neku tačku ispred sebe i „drži’ se za nju. Trudi se da ruke bude što više vertikalna na pod i oseti istezanje levog boka i uvijanje kičme. Pokušaj da zatvoriš oči. Ostani minut, dva (ili koliko ti je ugodno) u ovoj fazi položaja.030a-Joga-polozaji-vezbe-Istezanje-kicme-Fabijan

2. Sada savi ruku i podupri glavu rukom (slika „B’), „kao da čitaš knjigu na plaži’. U tom položaju se takođe „držiš’ za tačku na podu. Opusti vrat. I u toj fazi ostani minut, dva.

3. Potom se, uz udah, uhvati desnom rukom za desno stopalo. Najbolje je da se uhvatiš za palac (kao na slici „C’) ali možeš i za petu, sve prste ili kako ti je zgodno.030b-Joga-polozaji-vezbe-Istezanje-kicme-Fabijan_copy

4. Uz sledeći udah, ispruži desnu nogu i zategnije je desnom rukom (slika „D’). Bitno je da noga bude prava, pa ako ne možeš držiš za stopalo, drži se za skočni zglob ili potkolenicu. Možeš stopalo držati i nekim kaišem.

5. Uz ravnomerno disanje vuci nogu ka sebi i isteži se bočno.

6. Sa izdahom spusti pravu nogu u početni položaj.030c-Joga-polozaji-vezbe-Istezanje-kicme-Fabijan

7. Ponovi vežbu na drugu stranu.

Dobrobiti:

• Isteže bočne mišiće trupa i kičmu

• Povećava pokretljivost kukova

• Jača ruke i povećava osećaj za ravnotežu

• Otvara disajne puteve i čisti nosnice i sinuse

• Umiruje i usklađuje um i telo

Kontraindikacije i upozorenja:

• Kamen u bubregu

Jogi Fabijan