Joga položaj: JELEN (Mrigasana) - Joga vežbe - asane

Kategorija:

043c-joga-polozaji-vezbe-asane-jelen-mrigasana-jogifImena joga položaja (asana) su na drevnom Indijskom jeziku Sanskritu i vrlo često znače ime neke životinje. Ovaj položaj je dobio ime po jelenu (mriga) ali baš nisam siguran zašto. Istina na fotografiji (baš se ne vidi) ja imam dlanove i prste odvojene od lica, pa su to – kao – rogovi… A, evo i položaj ove lepe devojke se takođe zove „mrigasana’: zaista ne znam zašto, sem ako se ona ne zove Jelena Smile.043b-joga-polozaji-vezbe-asane-jelen-mrigasana-jogif

Ovaj položaj/vežba izgleda vrlo lako ali i on ima svoje izazove.

Korak po korak

1. Legnemo na stomak i podbočimo bradu rukama. Dakle, dlanove i prste odvojimo od lica i to daje veću svesnost položaji (i malko liči na jelena).

2. Usmeri pogled u neku udaljenu tačku i diši mirno. Osetićeš pritisak u slabinskom delu kičme prilikom izdaha. Izdiši pažljivo i vidi da li možeš da opustiš leđne mišiće.

043a-joga-polozaji-vezbe-asane-jelen-mrigasana-jogif3. Sada započni lagano i svesno „mahanje’ nogama (kao na plaži) u ritmu daha, sa butinama na podu. Gledaj da pete spuštaš što bliže sedalnim mišićima. Vežbaj te pokrete, uz potpunu svesnost u leđima, nekoliko minuta.

4. Potom spusti noge na tlo i ostani u tome položaju još nekoliko udaha i izdaha posmatrajući efekte vežbe na leđa.

Dobrobiti

• Usklađuje telo i um

• Opušta kičmu, kukove, kolena i skočne zglobove

• Smiruje želudac i creva

• Produbljuje disanje

• Poboljšava koncentraciju

JogiF