Joga položaj: Kapija (Parigasana) - Joga vežbe - asane

Kategorija:

Parigha – metalna šipka koja se koristi za zaključavanje, zatvaranje kapije.

Joga-polozaji-vezbe-Kapija-Parighasana-JadrankaU ovom jogijskom položaju trup je savijen bočno, preko ispružene noge, što dovodi do snažnog istezanja jedne i kontrahovanja druge strane abdomena. Redovnim praktikovanjem ovog položaja abdominalne organe i mišiće održavamo zdravim i snažnim, a koža oko stomaka se vremenom neće opustiti već će ostati zategnuta. Položaji lateralnog savijanja kičme pomažu osobama koje boluju od ukočenosti u leđima.

 

 

 

 

 

Korak po korak

01 Kleknemo na tlo sa spojenim skočnim zglobovima i kolenima. Kako bi smanjili pritisak na kolena, podmetnemo ispod njih tanko presavijeno ćebe.

02 Ispružimo desnu nogu u desnu stranu i pritisnemo desno stopalo na tlo. Drižimo nogu u liniji sa trupom, a desnu petu u liniji sa levim kolenom.

03 Polako okrenemo desno stopalo u desnu stranu tako da su nožni prsti i čašica kolena usmereni ka tavanici. Ukoliko možemo, spustimo ceo desni taban na tlo, ako ne, pritisnemo samo petu. Celu desnu nogu držimo učvršćeno, ,,zaključamo,, čašicu desnog kolena. Leva butina je što vertikalnija u odnosu na tlo, levo koleno iznad levog kuka.

04 Sa udahom istegnemo ruke u stranu, dlanove okrenemo dole. Dišemo dva ciklusa daha u ovom položaju.

05 Sa izdahom lagano savijemo trup u desnu stranu, iznad prave desne noge i spustimo desnu šaku na desnu potkolenicu, gležanj ili na tlo, sa spoljne strane desne noge ukoliko je veliki pritisak na nju. Kontrahujemo desnu stranu trupa , a levu istegnemo.

06 Podignemo levu ruku vertikalno, dlan okrenut ka nama i zabacimo je iznad zadnjeg dela levog uha u desnu stranu. Pogled usmerimo gore, ka levoj ruci.

  • Ukoliko imamo probleme sa vratom, gledamo pravo podjednako istežući obe strane vrata.
  • U ovom finalnom položaju, kada smo intenzivno savijeni u stranu, trup ima tendenciju da se naginje napred. Da bi to korigovali, pritisnemo levi kuk napred i otvorimo prednju stranu trupa lagano ga okrećući ka tavanici.

07 Ostanemo u ovom položaju od 30-60 sekundi, normalno dišući

08 Sa udahom uspravimo trup pružajući se snažno kroz gornju ruku. Savijemo desnu nogu i privučemo desno koleno uz levo u početni položaj. Ponovimo na drugu stranu sa istim vremenskim zadržavanjem u krajnjem položaju.

 

NAPREDNIJA VARIJANTA POLOŽAJA:

  • Joga-polozaji-vezbe-Kapija-Parighasana-naprednaPotpuni položaj ,,kapije,, predstavlja veoma duboko i napredno lateralno savijanje kičme. Iz početnih pozicja opisanih u tačkama 1-4 iznad, nagnemo i savijemo trup u desnu stranu iznad prave desne noge. Spustimo desnu bočnu stranu trupa što niže i bliže desnoj nozi. Pritisnemo gornju stranu desne šake na gornju stranu desnog stopala tako da je dlan okrenut ka tavanici, a desno uho odmara na desnoj nadlaktici. Potom prebacimo levu ruku iznad zadnje strane levog uha u desnu stranu i naslonimo levi dlan na desni, spojimo ih. Levo uho će u ovom položaju dodirivati levu nadlakticu. Ostanemo u ovom krajnjem položaju od 30-60 sekundi. Izađemo iz položaja kao što je opisano u tački 8 iznad.

Napomene:

  • Početnici mogu imati poteškoće da pritisnu i drže taban ispružene noge ravno na tlu. Za ovo postoje dve modifikacije: ili podignemo područje ispod nožnih prstiju, jastučiće, na vrećicu peska ili tanko presavijeno ćebe ili radimo uza zid pritiskajući i oslanjujući isto područje tabana na zid.

 

Terapeutska primena

Joga-polozaji-vezbe-Kapija-Parighasana

  • išijas

 

Dobrobiti

  • isteže bočne strane trupa i kičme
  • isteže tetive kolena
  • isteže i otvara ramena
  • stimuliše unutrašnje organe i pluća

 

Kontraindikacije, upozorenja i mrere opreza:

klečeći položaj može biti teže izvodljiv osobama sa bilo kakvom povredom kolena. U tom slučaju izvodimo položaj sedeći na stolici. Noge mogu biti ili ispred trupa tako da kolena formiraju prav ugao ili istegnemo jednu nogu u stranu i prema njoj se bočno savijemo.