Joga položaj: Kravlje lice (Gomukasana) - Joga vežbe - asane

Kategorija:

go = krava, mukha = lice

 

Joga-polozaji-Kravlje-lice-varijcija-(Gomukasana)-JadrankaOvaj se položaj još zove i “Kravlja usta” a i “Goveđa gubica”, valjda po položaju nogu koji podseća na kravlja usta (tokom žvakanja 🙂 ). Na većoj slici je prikazana osnovna, uobičajena varijanta a na manjoj slici je varijacija sa rukama u položaju kao kod Garudasane

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Korak po korak

01 Sedi u Dandasanu i savi kolena tako da ti stopala budu na podu. Provuci levo stopalo ispod desne butine do desnog kuka. Zatim prekrsti desnu nogu preko leve i potom sedi između peta pokušavajući da ti pete budu jednako udaljene od kukova. Sedi na obe sedalne kosti.

02 Uz izdah, digni savijenu desnu ruku iza glave i uz pomoć leve ruke pritisni lakat prema dole kako bi ti šaka sišla što niže između lopatica. Joga-polozaji-Kravlje-lice-(Gomukasana)-Jadranka

03 Uz udah uhvati prste desne šake prstima leve šake – iza leđa, između lopatica otvarajući grudni koš i podižući grudnu kost.

04 Podiži levi lakat ka plafonu a desni ka podu kako bi hvat prstiju šaka bio što bolji. Pokušaj da ti desna podlaktica bude paralelna sa desnom stranom glave.

05 Ostani u položaju oko jedan minut. Pusti ruke i raspleti noge i ponovi na drugu stranu. Upamti da su gore suprotne ruka i noga.

 

Dobrobiti

  • Isteže skočne zglobove, kukove, butine, ramena, tricepse i grudni koš
  • Poboljšava držanje tela
  • Produbljuje disanje
  • Podstiče varenje, rad bubrega i bešike
  • Dobra je protiv šećerne bolesti

 

Kontraindikacije, upozorenja i mrere opreza:

Ozbiljne povrede vrata i problemi sa ramenima