Joga položaj: LOGORSKA VATRA (Agnistambasana) - Joga vežbe - asane

Kategorija:

Joga-polozaji-vezbe-Logorska-vatra-Agnistambasana-JadrankaAgni = vatra; stamba = cepanica

Raspored nogu u ovoj asani podseća na cepanice u logorskoj vatri i otuda je dobila ime. Odličan je za otvaranje kukova (naročito za trudnice).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Korak po korak

01 Sedi u Ugodni položaj (Sukasana) na ivicu jastuka ili ispresavijanog ćebeta. Leđa su prava, grudni koš otvoren.

02 Sada izguraj levo stopalo unapred da ga udaljiš od desnog kuka. Potom, stavi levu nogu na desnu. Gledaj da je levo stopalo izvan desnog kolena.

03 U zavisnosti od razgibanosti kukova, pokušaj da ti noge budu tačno jedna iznad druge i da spustiš desno koleno do levog stopala. Ako ti to još nije moguće, neka ostane prostora između potkolenica. Takođe, možeš povući levu petu ka desnom kuku.

04 Izduži trup i izvuci kičmu iz karlice. Ako ti desno koleno jako ‘štrči’, možeš pokušati da ga malo pritisneš rukama (kao na maloj slici). Ukoliko ti je položaj nogu kao na slici sa Jadrankom, sklopi ruke na grudi u Anđali mudru (‘molitveni položaj’).

05 Napredni vežbači mogu poleći grudnim košem na potkolenice i ispružiti ruke na pod ispred sebe. Pri tome ne treba savijati leđa, nego se saviti iz kukova. Ostani nekoliko udaha i izdaha (ili nekoliko minuta) u tom položaju.

06 Ponovi položaj sa promenjenim rasporedom nogu.

 

Terapeutska primena

  • Stres

 

Dobrobiti

  • Razgibava i otvara kukove
  • Isteže prepone

 

Kontraindikacije, upozorenja i mrere opreza:

Povrede donjih leđa