Joga položaj: MACIJENDRASANA - Joga vežbe - asane

Kategorija:

(Matsyendra = Kralj riba, legendarni učitelj joge)

Joga-polozaji-vezbe-Macijendrasana-JadrankaMacijendra je legendarni učitelj joge. Ovaj će te položaj, na engleskom, često naći pod imenom ‘King of fishes pose’ i to je samo prevod imena ‘Macijendra’. Položaj ima puno varijacija. Ovo je standardna varijanta i to je zapravo polu-macijendrasana jer u punoj verziji je gornja noga na preponi donje noge a ne na tlu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Korak po korak

01 Sedi na pod pruženih nogu u položaj Pritke (Dandasana) a potom savi kolena, sa stopalima na podu. Potom provuci levo stopalo ispod desne noge sve do desnog kuka, sa gornjom stranom desnog stopala na podu. ‘Zakorači’ desnim stopalom preko leve noge i postavi to stopalo na pod iza levog kolena. Sada desno kolena pokazuje pravac plafona.

02 Uz izdah, uvrni se u pravcu desne butine. Pritisni desni dlan o pod taman iza desnog sedalnog mišića i postavi levu nadlakticu na spoljnu stranu desne butine kod desnog kolena. Guraj laktom leve ruke desnu butinu ka prednjoj strani trupa.

03 Pritiskaj unutrašnju stranu desnog stopala u pod, opusti desnu preponu i izduži trup. Nagni se malko nazad prema lopaticama i nastavi da pritiskaš sedalne koste u pod.

04 Nastavi da uvrćeš trup u desnu stranu gledajući preko desnog ramena

05 Sa svakim udahom podigni trup Joga-polozaji-vezbe-Macijendrasana-Jadrankamalo više putem grudne kosti, gurajući dlanove ili prste desne ruke u pod. A sa svakom izdahom uvrni trup malko više. Pazi da uvrćeš kičmu celom dužinom a ne samo slabinskim delom. Ostani tako 30 sekundi do jedan minut a potom, uz izdah, opusti uvrnutost i vrati se u početni položaj. Ponovi na drugu stranu. Postoje više varijacija koje se izvode zavisno od stepena razgibanosti vežbača (evo jedna varijanta na slici).

 

Dobrobiti

  • Stimuliše jetru i bubrege
  • Isteže ramena, kukove i vrat
  • Energetski osnažuje kičmu
  • Stimuliše ‘Digestivnu vatru’ u stomaku
  • Ublažuje menstrualne nelagodnosti, slabost, išijas i bolove u leđima
  • Terapeutsko delovanje kod astme, neplodnosti i išijasa.
  • Tradicionalni tekstovi kažu da pojačava apetit, uništava većinu smrtnih bolesti i budi kundalini

 

Kontraindikacije, upozorenja i mrere opreza:

Povreda leđa ili kičme

Izvoditi uz nadzor iskusnog učitelja.