Joga položaj: Macka (Mardžari) - Joga vežbe - asane

Kategorija:

marjari = mačka

Joga-Polozaji-Macka-udah-(Marjari)-JadrankaOvo je jedna od najlepših i najugodnijih joga vežbi. Kao i kod mnogih drugih položaja, i kod ovoga imamo razne varijante; Čuveni “Joga žurnal” pod položajem “Mačka” daje samo varijantu koju mi ovde prikazujemo kao “izdah položaj” (leđa gore) i sa povratkom u položaj “stola”. Varijantu koju mi prikazujemo kao “udah položaj” taj žurnal predstavlja kao, da prostite :-), položaj “krave” (leđa dole). U Indiji sam video da se najčešće radi kao dinamička varijanta (udah – leđa dole, izdah – leđa gore).

 

 

 

 

 

Korak po korak

01 Započinjemo u položaju “stola” ili “na sve četiri”, kako se još zove. Proverite da li su vam noge i ruke vertikalni. Glava je paralelna sa podom a pogled uspren u pod.

02 Sa udahom, pustite da vam stomak padne dole, trticu i grudi dignite ka plafonu, otvorene sedalne kosti i glava gore. Ostanite nekoliko trenutaka u tome položaju punih pluća (ukoliko želite “statičku” varijantu – ostanite u tome položaju dišući). Joga-Polozaji-Macka-izdah-(Marjari)-Jadranka

03 Potom, sa izdahom, gurajte trticu napred, izdignite leđa (kao mačka kada se tegli) i spustite glavu dole. Ostanite nekoliko trenutaka i u tom krajnjem položaju, praznih pluća (i taj se može raditi “statitički – dišući u položaju).

04 Radite prelaze iz jednog u drugi položaj – mirno, lagano i svesno. Ponovite 10 – 20 puta (ili koliko god vam je ugodno: ovaj se položaj ne može “preterati” :-))

 

Dobrobiti

  • Isteže leđa, trup i vrat
  • Masira kičmu i stomačne organe
  • Umiruje i daje osećaj “blagostanja”.

 

Kontraindikacije, upozorenja i mrere opreza:

Kod povrede vrata, držite vrat paralelan sa podom