Joga položaj: Pas koji gleda gore (Urdva Muka Svanasana) - Joga vežbe - asane

Kategorija:

urdhva mukha = lice gore, svana = pas

Joga-polozaji-Pas-koji-gleda-gore-(Urdhva-Mukha-Svanasana)-VladimirAko ste obraćali pažnju kako se psi tegle, mogli ste videti da se tegle prvo kao dole (Pas koji gleda dole) a potom i prema gore. Imitirajmo životinje jer one znaju uživati u jednostavnostima života 🙂

 

 

 

 

 

Korak po korak

01 Lezi stomakom na pod. Pruži noge sa gornjom stranom stopala na podu. Savi ruke u laktovima i postavi dlanove bliže ka struku a da nadlaktice budu vertiklane na pod.

02 Sa udahom pritisni dlanove na pod kao da hoćeš da se podigneš napred duž poda. Potom učvrsti ruke i istovremeno podigni trup i podigni noge od poda, uz izdah. Butine drži stisnute i malo uvrnute prem unutra a ruke malo prema napolje.

03 Pritisni repnu kost prema prema pubisu a pubis prema pupku. Stisni kukove. Učvrsti ali ne stisni sedalne mičiće (bez grča).

04 Učvrsti lopatice prema leđima i naduvaj rebra prema napred. Podigni grudnu kost ali pazi da ne preopteretiš donja leđa. Gladaj pravo u daljinu ili malo zabaci glavu ali pazi da ne pritiskaš zadnju stranu vrata i da ne stisneš grlo.

05 Urdhva Mukha Svanasana je deo tradicionalnog Pozdrava suncu ali je i zasebna asana koju treba držati 30 tak sekundi do jedan minut. Sa izdahom se spusti na pod ili pređi u Pas koji gleda gore.(Adho Mukha Svanasana).

 

Terapeutska primena

  • Išijas
  • Astma

 

Dobrobiti

  • Popravlja držanje tela i jača kičmu, ruke i zglobove šaka
  • Jača grudi i pluća, ramena i stomak
  • Jača sedalne mišiće
  • Stimuliše stomačne organe
  • Ublažava depresiju, slabost i išijas

 

Kontraindikacije, upozorenja i mrere opreza:

Povrede leđa i carpal tunnel sindrom

Glavobolja

Izbegavati položaj u trudnoći