Joga položaj: Planina (Tadasana) - Joga vežbe - asane

Kategorija:

tada = planina

Joga-polozaji-Planina-(Tadasana)-JadrankaOvo je osnovni stojeći položaj. On jeste i položaj sam za sebe i zahtevniji je nego što izgleda (neki posmatrač sa strane bi mogao komentarisati: “Vidi ove čudne jogije što samo tako stoje” 🙂 ). U tome položaju stojimo mirno, nepomično, stabilno i spokojno – kao planine. Položaj “planine” može imati mnoge varijacije obzirom na položaj ruku; mogu biti kao na našim slikama ali mogu biti i podignute, paralelne sa tlom, sa uplatenim prstima itd. On može biti i položaj za meditaciju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Korak po korak

01 Stani tako da ti se koreni nožnih palčeva dodiruju a pete da su što bliže jedna drugoj. Raširi nožne prste i podigni svodove stopala. Ljuljaj se blago napred i nazad kako dok ne postigneš ravnomernu raspoređenost težine tela na stopala.

02 Učvrsti butine i podigni čašice kolena ali bez stiskanja trbušnih mišića. Butine uvrni blago prema unutra i blago gurni trticu prema napred. Zamisli kao da puštaš korenje kroz skočne zglobove i oseti kao se nergija iz tla kreće prema gore kroz noge, stomak, trupa, glavu i sve do vrha glave.

03 Otvori grudni koš i pusti lopatice ka dole. Pusti ruke da vise iza trupa.

04 Centriraj glavu tačno iznad karlice sa vilicom paralelnom na pod. Izvuci glavu iz vrata. Vrat mekan a jezik – mek i širok – mirno leži na dnu usta. Smekšaj pogled. Ili gledaj u daljinu (iz potiljka) ili zatvori oči. Reci u sebi:”Ja jesam” (bez ikakvog atributa).

05 Ovaj se položaj najčešće koristi priprema i kao ulazak i izlazak iz stojećih asana ali je i nezavisan položaj i u njemu ostanemo pola do jedan minut, dišući tiho.

 

Terapeutska primena

  • Išijas

 

Dobrobiti

  • Popravlja držanje tela
  • Jača butine, kolena i skočne zglobove
  • Učvršćuje stomak i sedalne mišiće
  • Ublažava išijas
  • Popravlja ravne tabane

 

Kontraindikacije, upozorenja i mrere opreza:

Glavobolja

Nesanica

Nizak krvi pritisak