Joga položaj: Položaj mrtvaca (Šavasana) - Joga vežbe - asane

Kategorija:

Shava = leš

Joga-polozaji-Polozaj-mrtvaca-(Shavasana)-JadrankaOvaj se položaj još naziva i Mrtasana (mrta = smrt) a u nekim se tradicijama pokušava izbeći asocijacija sa smrću pa se naziva Anandasana (“Joga u svakodnevnom život” npr. ananda = blaženstvo). Ovaj položaj ima “veze sa smrću” utoliko što smo potpuno nepokretni i opušteni (u tome stanju zaista više nema napetosti 🙂 ).

 

 

 

Korak po korak

01 Suština Šavasane je da nam telo leži u neutralnom položaju. Sedi na pod savijenih kolena i stopalima na podu i spusti se na podlaktice. Udahni i sa izdahom lagano ispruži desnu nogu. Na isti način ispruži i levu nogu, istežući je do peta. Opusti obe noge smekšavajući prepone i proveri da su ti noge simetrično raširene u odnosu na zamišljenu liniju kičme. Takođe pusti stopala da jednako padnu u stranu.

02 Rukama izvuci glavu iz vrata i postavi je tačno u sredinu (tako su ti uši jednako udaljene od ramena). Ukoliko ti je položaj neudoban (glava “visi”), podmetni ispresavijano ćebe ili jastuk.

03 Potom pruži ruke uspravno ka plafonu i ljuljaj se malo levo-desno kako bi se raširila rebra i lopatice. Potom spusti ruke na pod i pazi da su jednako udaljene od trupa. Okreni dlanove prema gore. Raširi ključne kosti.

04 Pored opuštanja tela, Šavasana treba da nam opusti i čulne organe. Zato, smekšaj koren jezika i nosnice, kanale unutrašnjeg uha kao i kožu čela, posebno oko korena nosa i između obrva. Pusti da ti oči meko legnu u očne duplje i “gledaj” u pravcu srca. Opusti mozak i potiljak. Oči su zatvorene.

05 Tokom vežbanja je odlično napraviti nekoloiko pauza od po 3 – 5 minuta u Šavasani. Za izlazak iz položaja, zgodno je leći na stranu nekoliko udaha i izdaha. Prlikom ustajanja gledaj da ti glava dođe gore poslednja.

 

Terapeutska primena

  • Stres

 

Dobrobiti

  • Umiruje mozak i pomaže ublažavnju i stresa i blage depresije
  • Opušta telo
  • Ublažava glavobolju, slabost i nesanicu
  • Ublažava glavobolju, slabost i nesanicu

 

Kontraindikacije, upozorenja i mrere opreza:

Povrede ili bol u leđima: Radi položaj sa savijenim kolenima i nogama paralelnim u širini kukova. Možeš staviti i smotano ili urolovano ćebe ispod luka leđa.

Trudnoća: Podigni glavu i grudni koš na jastuk ili ospresavijano ćebe.